Prezident Bašár al-Asad: Prezident USA nemá politickou moc

29. 5. 2017   zdroj
Bohužel – je tomu tak. Existují politické linie i politická řešení zpravodajských agentur, Pentagonu, velkých zbrojních a ropných společností, společností finančních – a jen ony americká rozhodování ovlivňují, zatímco prezident politiku těchto subjektů jen doplňuje. Důkazem tohoto stavu věcí je, že když se prezident Trump, jak v průběhu volební kampaně či už po ní, pokoušel změnit dosavadní politické linie jak v politice domácí či zahraniční, okamžitě se ocitl pod kanonádou. 

Tak masivní, že změnila nejen prezidentovu rétoriku, jak jsme toho v posledních několika týdnech svědky, ale přinutila jej – což je mnohem závažnější – podřídit se politickým stanoviskům tzv. hlubokého státu (CIA, Pentagon a vojenskobezpečnostní komplex).

Došlo tak k situaci, kdy je už vlastně ztrátou času brát prezidentova slova k zahraniční politice vážně, protože ať řekne cokoliv, udělá nakonec to, co mu instituce hlubokého státu nadiktují. Přičemž dodejme, že nejde o žádný nový jev. Takto to totiž v americké politice funguje už po desítky let.

Z webu Information Clearing House přeložil Lubomír Man