Šachmat Americe: v Arktidě Rusko uteklo o celou generaci

5. 5. 2017     zdroj
Zatímco Amerika otálí, Rusko vytváří v arktické zóně “obrovskou vojensko-průmyslovou přítomnost” a výrazně v tom předbíhá Spojené státy. Toto prohlášení učinil velitel americké pobřežní stráže Paul Zukunft, píše Foreign Policy. “Má nyní na šachovnici všechny figury, my máme pouze pěšáka a možná věž, poznamenal velitel americké pobřežní stráže. Když se podíváme na tuto arktickou hru, dává nám na samém na samém jejím začátku šachmat”.


“Rusko v Arktidě dokazuje: jsem zde první a všichni ostatní budou se mnou hrát na honěnou po celou generaci, jen aby mě alespoň dohnali”, řekl Zukunft a dodal, že “Rusko učinilo strategické prohlášení”.

Vezmeme-li například ledoborce, které mohou zajistit přístup k námořním trasám pro obchodní i vojenské lodě, Rusko jich má 40, zatímco USA mají pouze dva, ale pouze jeden z nich je reálně dostupný pro Arktidu, je uvedeno v článku.

A zároveň se vzhledem k ústupu arktických ledů otevírá přístup k bohatým zásobám přírodních zdrojů a země, jako je Rusko a Čína, po nich “chamtivě” pokukují, tvrdí Zukunft. Odhaduje se, že v této oblasti je 30% dosud neprozkoumaných světových zásob plynu, 13% zásob ropy a také nerostných surovin za 1 bilion dolarů.

Pokud se situace na Dálném severu zcela vymkne kontrole USA, získá Rusko výrazný náskok před Amerikou, dělá si starosti Paul Zukunft.

“Má nyní na šachovnici všechny figury, my máme pouze pěšáka a možná věž, poznamenal velitel americké pobřežní stráže. Když se podíváme na tuto arktickou hru, dává nám na samém na samém jejím začátku šachmat”.

Tato slova amerického vojenského činitele rezonují s myšlenkami, o něž se dělí v článku pro New York Daily News dopisovatel Terence Kallen. Podle autora “Rusko v Arktidě nastupuje“, rozvinulo tam svá nová vojska, obnovilo staré sovětské vojenské základny a buduje nové. A to “vyvolává neklid ohledně jeho záměrů”.

Kreml posiluje svou přítomnost na Dalekém severu a jeho hlavní úkol spočívá v osvojení si velkého množství přírodních zdrojů regionu, trápí se Cullen.

Opravdu, v posledních letech jsou v Arktidě obnovovány vojenské základny a přistávací plochy, které byly opuštěny v 90. letech. V prosinci 2014 Ministerstvo obrany RF za účelem koordinace jednotek v Arktidě vytvořilo na bázi Severní flotily mezivojskové sjednocené strategické velení “Sever”. V únoru tohoto roku byla v Arktidě vyzkoušena nová ruská vojenská technika. Prototypy byly testovány na chlad a bylo prověřováno, zda mohou pracovat v drsných podmínkách Dalekého severu.

Na vrcholu znepokojení, které ovládlo Washington v souvislosti s “arktickými plány Ruska”, americký ministr obrany James Mattis stihl učinit prohlášení, že USA vypracují strategii reakce na “agresivní akce” Ruska v Arktidě. V čem přesně spočívá “agrese”, šéf Pentagonu neupřesnil.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová