Šéf americké rozvědky už natvrdo: USA a Ukrajina nejsou spojenci

Napsal/přeložil: mbi
25.5. 2017   Eurasia 24
Ukrajina je pro USA nanejvýš tak partnerem, ale ne spojencem. Prohlásil to v úterý 23. května ředitel americké Obranné zpravodajské agentury DIA generálporučík Vincent Steward.
Steward to uvedl během slyšení ve vojenském výboru Senátu amerického Kongresu (vojenský výbor – oficiálně Senate Armed Services Committee, v jeho čele stojí známý republikánský „jestřáb“ John McCain).


Steward prohlásil: „Nejsem přesvědčen, že patří (Ukrajina) mezi naše spojence. Vím, že jsou to silní partneři, ale nikdy jsem neslyšel, že bychom s ní měli alianční vazby.“

Slova šéfa řídícího orgánu vojenské špionáže USA, koordinujícího špionážní činnost všech druhů vojsk americké armády, jsou dalším zřetelným signálem, že Ukrajina přestává být pro USA prioritou.

Spojené státy mají v úmyslu snížit objem finanční nenávratné pomoci řadě států včetně Ukrajiny. Za druhou možnost pak pokládají to, že prostředky budou poskytovat formou půjčky. Příslušné návrhy jsou obsaženy v návrhu rozpočtu USA, který Kongresu předloží administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zdroj: eadaily.com