Tereza Spencerová: Trump bere pouze Čínu a Rusko, my jsme jen kořist. Ostuda Kajínek? Vždyť masoví vrazi Bush a Blair jsou na svobodě

OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ
26. 5. 2017 ParlamentníListy

Prostě byznys. Základní pravidlo, kterým se řídí americký prezident Donald J. Trump ve vztahu k zahraničí. Předvedl to v Saúdské Arábii a předvede to i na summitu NATO, odhaduje editorka Literárních novin a analytička Tereza Spencerová. Ta ve svém pravidelném shrnutí týdenních událostí na ParlamentníchListech.cz též odhaduje, že budeme nuceni přijmout měnu euro a komentuje i údajnou mezinárodní ostudu, kterou prý máme kvůli Jiřímu Kajínkovi: „Pokud jsou na svobodě masoví vrazi typu George Bushe nebo Tonyho Blaira, tak přece nemůžeme mít ostudu z jednoho Kajínka, ne?“

Opět jsme prožili teroristický útok, nyní v Británii. Cítila jste to všeobecné mimořádné pohoršení nad tím, že oběťmi byly zejména děti a mládež? A co říkáte na profil teroristy? Nejdřív spořádaný potomek libyjských přistěhovalců, pak najednou začal zarůstat vousem, křičet modlitby na veřejnosti a nakonec prý odjel do Sýrie. Je nějaká šance zastavit u západních muslimů vývoj takovýchto „koníčků“? Kolik procent z nich se asi tetelilo blahem z „úspěchu“ svého bratra?

Všimněte si onoho mustru: Kdosi v Evropě zaútočí, vyhodí spoustu lidí do vzduchu a následuje už jakýsi taneček, který známe z Paříže, z Nice a tak podobně: Média začnou chrlit zvěsti o „solidaritě s oběťmi“, dojemné příběhy o nezištné pomoci, začnou citovat nejrůznější lidi, podle kterých „nad námi teroristi nezvítězí“ a „my se bát nezačneme“… Sakra! Ten konkrétní sebevražedný atentátník má libyjské islamistické kořeny, žil v Británii ve společenství lidí z tak zvané Libyjské islámské odbojové skupiny, což jsou jistě samí roztomilí a plně asimilovaní a integrovaní lidé, které si britská vláda domů asi přivedla za jejich džihádistické „zásluhy“ na „demokratickém“ svržení Kaddáfího režimu… Nechutné. A k tomu se ještě jezdil do Sýrie kamarádit s teroristy a „trénovat“ s nimi. A to všechno „se ví“ hned v prvních hodinách po masakru. Není to podivné? A co s tím? Západ se kdysi rozhodl, že má právo svrhávat režimy tam a tuhle; a v rámci této šílenosti se spojoval se silami, které jsou ve skutečnosti protizápadní, ale v daném okamžiku bohatě stačilo, že měli společného nepřítele. A dokud tato politika bude pokračovat, například v Sýrii podporou „umírněného“ džihádu, budou v Evropě umírat lidé ve skutečnosti „našima rukama“. „My“ – tedy ve skutečnosti západní politici – jsme si je sem v mnoha případech vědomě a z různých důvodů dovezli, „my“ si můžeme za důsledky. O tom ale „paradoxně“ naše „elity“ vůbec nemluví. A čím víc mrtvých bude – rukou nějakého „domácího“ nebo importovaného islamistického šílence – přibývat, tím snáze se dají škrtit tradiční evropské hodnoty, protože v době ekonomické krize a blouznění Bruselu je svoboda v zásadě přepych, který ti „nahoře“ rozhodně nemohou tolerovat. Je naopak třeba mít vše pod kontrolou… Neříkejte mi, že v prošpiclovaném prostoru, jakým je Británie, žádná tajná služba nebo třebas i policie nevěděla, že zrovna ten a ten je budoucí masový vrah, tím spíš, když věděli, kam jezdí „na dovolenou“ a s kým cvičí navlékání sebevražedného pásu s výbušninami… Čili, až se média zase rituálně protočí nad „bílými oběťmi“ tentokrát z Manchesteru, hned poté by „naši lídři“ měli konečně zodpovědět triviální otázku: „Proč podporujete a hájíte islamistické vrahy v v Libyi nebo Sýrii?“ Nebo kdekoli jinde, samozřejmě.

A když jsme u toho, to mediální lkaní nad „našimi“, tedy bílými oběťmi mi připadá do značné míry pokrytecké. Pokud by nám tedy opravdu „šlo o lidi“. 98 procent z těch desítek tisíc všech obětí islámských teroristů ročně a ve světě jsou jejich souvěrci, muslimové, kteří se odmítají stát fanatiky.

Čtenáři mohou být poněkud zmateni tím, co Donald J. Trump prováděl v Saúdské Arábii. Za prvé, terorismus neoznačil za projev islámu, ale pouhého extremismu. Řekl by podle vás toto někde na předvolebním shromáždění v Iowě? Za druhé, Saúdskou Arábii označil za partnera v boji proti terorismu. Co o tomto prohlášení soudíte? A za třetí, za sponzoring teroristů může Írán. Může? Jak se projevil celkově DJT vůči shromážděným lídrům arabského světa? A jaký nastavil vztah se Saúdy?

Nemá smysl příliš se rozebírat v Trumpově „saúdském“ projevu, protože to jsou jen slova, která od něj chtěli Saúdové slyšet. A slova jsou zadarmo. Důležitější je, že výměnou za ně od Saúdů za zbrojní a jiné kontrakty vyzískal bezmála 400 miliard dolarů, a to více méně za „ochranu“. V běžné detektivce, když přijdou mafiáni do restaurace a vysvětlí majiteli, že pokud nebude platit, proletí mu výlohou v lepším případě „jen“ kýble s exkrementy, se tomu říká racketeering. Najednou přijel americký prezident k Saúdům a ve své podstatě udělal to samé. Názorná ukázka Trumpovy zahraniční politiky v praxi, která je vlastně jen málo kamuflovaným „byznysem“. Pokud by mu Saúdové měli do budoucna „za ochranu“ svého středověkého systému platit „jeho ceny“, tak ke konci Trumpova funkčního období nebude mít saúdský král už ani na 156. manželku… Nezapomínejme totiž, že ta slavná a údajně superbohatá Saúdská Arábie už si předloni musela začít půjčovat peníze v zahraničí a přistoupila i k rozprodeji podílů ve své vlajkové lodi, ropné společnosti Aramco.

Ale vážně. Fascinuje mě to, co Trump u Saúdů předvedl. Na rozdíl od svých předchůdců vše vymezil jen do roviny peněz. Chcete přežít? Tak plaťte! I za „mírového nobelisty“ Obamy to bylo vše v rámci tradic – USA totiž potřebují petrodolar, a tak se před Saúdy vždy skloní. Teď se Trump sklonil naoko a absolvoval tam spoustu teatrálních „tanečků“, ale veškeré vztahy ve skutečnosti zredukoval na své heslo „Amerika především“. Už před třemi lety věděl, že Saúdové financují Daeš, loňské odtajnění vyšetřovací zprávy o 11. září mu dodalo informace o tom, že právě Saúdové platili útočníky v New Yorku nebo Washingtonu. A teď přijede do Rijádu s pocitem převahy a na rozdíl třeba od Obamy jim nabídne cosi, co nemohou odmítnout, pokud se chtějí ve své stále nestabilnější zemi udržet u moci: „Plaťte!“ It´s just a business.

Srovnejme vůbec, prosím, vývoj posledních pár let v Saúdské Arábii a Íránu – u těch „hodných“ i u těch „zlých“. …. Tedy ekonomika, demokracie, lidská práva, vystupování vůči sousedům, zasahování do války v Sýrii, vztahy s Ruskem… A proč dle vás DJT vůči Íránu tak brutálně vystupuje, zejména pokud jde o Obamovu jadernou dohodu? Je důvod bát se, že Írán na nás pošle jadernou střelu? …   …  ….  …   …      (celý text rozhovoru najdete ZDE)