Trump konstatoval, že setkání s Lavrovem zachrání mnoho lidských životů

12. 5. 2017      zdrojzdroj
Americký prezident Donald Trump doufá, že dialog s Ruskem přiblíží mír do Sýrie a na Ukrajinu. V rozhovoru pro televizní kanál NBC Trump učinil předpoklad, že diskuse s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v konečném důsledku zachrání mnoho lidí před smrtí. “Myslím, že náš rozhovor byl výborný. Týkal se Sýrie a Ukrajiny. Je možné, že díky této diskusi bude zabito mnohem méně lidí a že to nakonec umožní uzavřít mír”, odpověděl Trump moderátorovi Lesteru Holtovi.

“Je dobře, že se setkám s lidmi”, řekl Trump a sdělil, jak se v průběhu rozhovoru s Putinem dohodl na setkání s Lavrovem. “Taková setkání mně vyhovují, je to dobře, nikoliv špatně”, dodal americký prezident.

Prezident USA Donald Trump dříve na Twitteru umístil fotografie s oficiálních setkání s hlavou ministerstva zahraničí Ruska Sergejem Lavrovem a s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem a přiložil k příspěvku výzvu “Budujme mír!”.

Setkání ruského ministra s prezidentem USA se konalo ve středu 10. května. Bílý dům na základě jeho výsledků sdělil, že Trump vyjádřil svůj záměr zlepšit vztahy s Ruskem. Sergej Lavrov nazval pracovníky Trumpovy administrativy “lidmi činu”. Ruské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že, nehledě na všechny známé obtíže, Rusko a USA mohou a musí společně pomáhat řešit klíčové otázky mezinárodního pořadu dne.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová