V Kyjevě byl podán návrh na legalizaci tajných věznic SBU

30. 5. 2017   zdroj
Nejvyšší rada posoudí návrh zákona, který umožní Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU) legalizovat tajné věznice. Text dokumentu byl zveřejněn v pondělí 29. května na internetové stránce ukrajinského parlamentu. “Změny, předkládané návrhem zákona, umožní stanovit právní základ pro fungování fakticky existujících vazebních vězic Bezpečnostní služby Ukrajiny”, je uvedeno v průvodní zprávě k normativnímu dokumentu. Tento dokument byl vypracován a předložen Radě vládou.


V červenci roku 2016 mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International a Human Rights Watch zveřejnily zprávu, v níž tvrdily, že SBU nezákonně drží lidi v tajných věznicích v Charkově, Mariupolu, Kramatorsku a Izjumu.

V červnu téhož roku asistent generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonovič obvinil SBU ze stovek případů nezákonného zatýkání a surového zacházení se zadrženými. Ve zvláštní zprávě OSN upozornil na existenci pěti tajných věznic tajných věznic zvláštních služeb. Bezpečnostní služba Ukrajiny sdělila, že informace OSN o mučení a surovém zacházení se zadrženými neodpovídají skutečnosti.

V květnu 2016 delegace podvýboru OSN pro zabránění mučení pozastavila svou návštěvu Ukrajiny kvůli tomu, že Kyjev odmítl poskytnout zástupcům organizace přístup do míst, kde se měli nacházet lidé, zadržení SBU.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová