V médiích se objevila zpráva o zkouškách otravných látek na lidech, které provádí DAEŠ

23. 5. 2017       zdroj
Teroristé DAEŠ (DAEŠ je organizace, která je zakázána v řadě zemí, včetně Ruska) testují otravné látky na lidech, než je použijí v boji. V neděli 21. května to sdělil list The Independent s odkazem na noviny The Times.

Jak píše deník, teroristé zkoušejí smrtící chemikálie na zajatcích. Jedovaté sloučeniny se uvolňují z pesticidů a mísí se s potravinami a vodou, což pak dostávají vězni.

Informace o prováděných experimentech byly nalezeny ve skrýši na univerzitě v Mosulu poté, co irácké jednotky osvobodily část města od teroristů. V dokumentech jsou uváděny výsledky pokusů a také recepty na přípravu jedů. Jeden z vězňů byl otráven síranem thallným. Umíral deset dní, trpěl horečkou, nevolností a otokem mozku. Další vězeň dostal injekce nikotinu a odvozených sloučenin.

Experti se obávají, že DAEŠ se může pokusit otrávit potraviny v západních zemích, což povede k nesčíslným obětím. Podle jejich názoru extremisté testují i nadále jedovaté chemikálie na lidech v Rakce (Sýrie).

V únoru 2017 Pentagon oznámil, že na mosulské univerzitě teroristé vyráběli otravný plyn yperit. Podle plukovníka amerického letectva Johna Dorriana se tam nacházela jedna z laboratoří teroristů na výrobu chemických zbraní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová