Aktivista Majdanu: Na protestující lidi se střílelo z opozičních řad!

– kou –
12.6.2017 PrvníZprávy

Šokující výpověď na Majdanu raněného aktivisty otřásá legendou o jednostranném masakru ze strany bezpečnostních sil během protestů na kyjevském náměstí Nezávislosti v roce 2014.

Aktivista Majdanu Vladimir Venčak uvedl, že střelba proti demonstrantům se vedla z hotelu „Ukrajina“, kde se nacházeli odpůrci tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče, uvedly noviny „Ukrajinské zprávy“.

Venčak to řekl během soudního projednávání případu „Berkut“, speciálních jednotek ukrajinského ministerstva vnitra u Svjatoščinského okresního soudu v Kyjevě. Aktivista byl v tomto případě v postavení svědka.

Podle publikace, rodák ze Lvovského regionu byl šestkrát raněn během událostí 20. února v Kyjevě.

„První ránu jsem se dostal do zad. Ale ne od vládní čtvrti, kde byla ona zjevná hrozba … ale od hotelu „Ukrajina“. Přešel jsem ke skupině majdanovců, kteří byli ve předu. Viděli jsme, že v oknech a na balkonech hotelu „Ukrajina“, jsou operátoři, několik lidí, byla otevřená okna, kde byli nějací lidé, a cítili jsme, že palba byla vedena do zad z této strany. Dokonce i ve videu jsme viděli, že kulky zasáhly místa, které by mohly být pouze z hotelu „Ukrajina“, uvedl Venčak.

Aktivista řekl, že viděl bezpečnostní síly střílet do vzduchu z brokovnic. Podle Venčaka byli ozbrojenci na střeše Konzervatoře. Považoval je za policisty, protože byl přesvědčen, že civilisté „nesměli nosit zbraně“. Jak ukrajinský list poznamenal, podle západních médií byla Konzervatoř pod kontrolou protestujících.

Příznivci evropské integrace se shromáždili na náměstí Nezávislosti (Majdan) v Kyjevě 21. listopadu 2013 po oznámení vlády Nikolaya Azarova o pozastavení podepsání dohody o přidružení s Evropskou unií. Později se Majdan stal epicentrem střetu bezpečnostních sil a radikálů.

Masová akce skončila při střetech s policejními radikálů na Maidan a ve vládní čtvrti v Kyjevě. Stávající orgány kladou vinu za smrt více než 100 lidí na exprezidenta Viktor Janukovyč a speciální jednotky „Berkut“, které byly po převratu rozpuštěny. Bývalý prezident i speciální jednotky popřely jakýkoliv podíl na zabíjení. Výpověď aktivisty z Majdanu naznačuje děsivou možnost, že k tragédii došlo na základě provokací.

(kou, prvnizpravy.cz, ukranews.com, foto: arch.)

Související článek:
Procházková: Vraždění v Oděse je důsledkem kyjevského Majdanu