Rajko Doleček: Prodali jsme rodinné stříbro a přírodní zdroje. Zeman nepodlézá, Babiš je úspěšný. Havel maloval srdíčka a pak podporoval vraždění

Rajko Doleček – rozhovor
12. 6. 2017 ParlamentníListy

„Za komunistů mě řada lidí považovala za amerikanofila, a takovým jsem se i cítil, zvláště po mé roční odborné stáži v USA (1968), kde jsem přednášel na řadě univerzit a výsledky práce publikoval. Po zločinném napadení Srbska jsem ale přestal být příznivcem Bílého domu a především Severoatlantické aliance. Srbové se dodnes zcela nevzpamatovali z toho, jak jim NATO rozbilo na konci 90. let hospodářskou infrastrukturu, a něco podobného provedli Američané v Iráku i jinde,“ říká Rajko Doleček, světově uznávaný odborník (endokrinolog) z Ostravy, a také válečný veterán z II. světové války.



Ostravský vědec zcela striktně odmítá obecně rozšířený názor, a to zvláště na Západě, že by za rozpoutáním jugoslávské války stáli jen Srbové. Velký díl viny vidí na straně Chorvatska, muslimských komunit v Bosně a Hercegovině a také u UÇK, Kosovské albánské osvobozenecké armády, která je v mezinárodním měřítku považována za teroristickou organizaci. Nicméně se stala v balkánské válce důležitým vojenským spojencem pro americkou administrativu i pro Západ.

Proto profesor Doleček v dubnu 2014 navštívil ve vězení velitele bosensko-srbské armády generála Ratka Mladiće, se kterým si i stále dopisuje, byť ho Mezinárodní trestní tribunál ICTY v Haagu soudí jako válečného zločince. „Mladić se choval jen jako voják, kdyby nebránil svůj národ, došlo by k nové genocidě, stejné jako byla genocida Srbů, Židů a Romů za II. světové války, kdy ve fašistickém Chorvatsku, jež tehdy bylo spojencem hitlerovského Německa, povraždili ustašovci kolem 750 tisíc lidí. Mně například tehdy zabili asi 30 příbuzných.

Zcela jednostranný haagský soud vůbec není spravedlivou institucí. Vždyť například srbského právníka, profesora Vojislava Šešelje, který se mu sám přihlásil, což měl být srbský ideolog, držel přes neuvěřitelných 12 roků ve vyšetřovací vazbě. Pak jej propustil, aniž ho odsoudil za nějaké zločiny. Mezitím Šešelj onemocněl zhoubným nádorem,“ konstatoval Rajko Doleček a ještě k tomu doplnil: „Mne za minulého režimu řada lidí považovala za amerikanofila, zvláště po mé roční odborné stáži v USA v roce 1968, kdy jsem tam i přednášel na řadě univerzit a také úspěšně publikoval. Po zločinném napadení Srbska v roce 1999 jsem ale přestal být příznivcem Bílého domu a především Severoatlantické aliance. Nemám rád obzvláště Clintonovu rodinu a Madeleine Albrightovou pro jejich neuvěřitelné dezinformace z té doby a zavlečení USA do války proti Srbsku. Příčinou toho konfliktu byl zřejmě náhled na Srbsko, pod vlivem zmíněných politiků, jako na dlouholetého spojence a tím i ‚agenta‘ Ruska. No a dnes tak máme v jižním Kosovu obrovskou americkou vojenskou základnu Bondsteel, kterou Srbsko nechtělo povolit…“

Rajko Doleček si přesto delší dobu dopisoval se svými americkými kolegy, s nimiž se v roce 1968 spřátelil. Za těch téměř 50 let mu ale už zůstal jen poslední kamarád za mořem – vojenský lékař a výzkumník plukovník Basil Pruitt – bývalý profesor ze San Antonia v Texasu.

 

Ostravský vědec: „Kosovo žije víceméně z cizí pomoci a z kriminality.“

„Dnes má ‚stát‘ Kosovo, který se za pomoci Západu odtrhl od Srbska, prakticky nulovou ekonomiku, obrovskou nezaměstnanost, vysokou kriminalitu a opouští ho řada mladých Albánců. Kosovo vlastně žije jen z cizí pomoci, z pašování drog i ‚bílého masa‘, prakticky bez jakékoli právní jistoty. Jeho nynější prezident Hashim Thaci byl a je stále stíhaný pro řadu závažných zločinů. Zatím ho chrání část Západu včetně USA. Náš bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v roce 2008 ‚stát‘ Kosovo rychle uznal – proti tvrdému odporu prezidenta Klause,“ komentoval jeden z výsledků balkánské války profesor Doleček.

Podle něj se Bělehrad z konfliktu a útoku NATO ještě zcela nevzpamatoval. Nikdo z agresorů Srbsku za ničení a zabíjení zatím nic nedal, k žádné kompenzaci nedošlo. Rozbitou infrastrukturu, přibližně za 100 miliard US ParlamentníListydolarů, se prý tak stále nepodařilo uspokojivě obnovit. O válce v Jugoslávii napsal Doleček řadu knižních i jiných publikací, a to česky, srbsky i anglicky, nejznámější z nich jsou Žaluji, Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů, Necenzurované obrazy z dějin Kosova, Hovory s generálem Mladićem a Inventura v 89 letech. Je to kolem 1500 stránek knižních textů.

Jak se srbský odbojář stal českým vědcem…

Opravdu málokterý člověk má za sebou tak pestrý a při tom i úspěšný život jako profesor Doleček, dvaadevadesátiletý vědec z Moravskoslezského kraje, který stále ještě ordinuje v místní fakultní nemocnici a vydává jak odborné lékařské publikace, tak i historické dokumenty o své oblíbené Jugoslávii.

Pochází totiž z česko-srbské rodiny. Jeho český otec zastupoval československý koncern ČKD v Bělehradě do roku 1949, matka byla Srbka. Rajko začal se studiem medicíny nejprve v Bělehradě, ale promoval na Univerzitě Karlově v Praze. Jako mladý odbojář se zapojil do boje proti fašistům v Jugoslávii. Když však v armádě zjistili, že slušně ovládá pět jazyků, zařadili ho do jiných služeb, a sice jako tajemníka vojenského představitele Rudé armády. „Pro významného ruského velitele jsem zajišťoval nejrůznější záležitosti. Pracoval jsem jako jeho tajemník, tlumočník, sháněl jsem i letecké motory na letištích pro jihoslovanskou armádu. Později, když můj ruský velitel zahynul při náletu, začal jsem působit jako tlumočník a překladatel pro angličtinu, ruštinu a srbštinu mise UNRRA pro válkou postiženou Jugoslávii (organizace pro pomoc a obnovu při OSN, podporovaná zejména USA).“

„Když se ale Tito pohádal se Stalinem a přestaly obchodní a diplomatické styky s Jugoslávií, vrátili se rodiče v roce 1949 do Prahy, kde já jsem už studoval na lékařské fakultě a v roce 1950 jsem svá studia dokončil,“ vyprávěl úspěšný český lékař, který je známý především střední generaci z televizních pořadů ze 70. a 80. let minulého století, jako průkopník boje proti obezitě a propagátor zdravé výživy. Největšího ohlasu však dosáhl jako endokrinolog, zabývající se také problematikou popálenin. Doma a v zahraničí publikoval na 215 odborných prací, přednášel na mnoha univerzitách a konferencích po celém světě. Jeho poslední kniha napsaná se spoluautory – Endokrinologie traumatu – vyšla v roce 2016. Je v ní rekapitulace jeho výzkumné práce za 60 let, včetně nových poznatků.
 

Trump zatím zklamal, chová se jen jako byznysmen
Rajko Doleček, přímý účastník řady historických událostí, stále bedlivě sleduje českou i zahraniční politickou scénu. „Trumpovi jsem nejprve fandil, protože to vypadalo, že se chce s Putinem, tedy s Ruskem, rozumně dohodnout. Když mu to ale pořád vyčítali, … …. ….

(celý text rozhovoru zde)