“Je to jejich vina!” – Zpráva od vojenské korespondentky Lízy Reznikové z 11.6.2017

Liza Reznikova – vojenská korespondentka
11.6.2017  zdroj
Na Donbasu si válka vyžádala životy dvou civilních obyvatelek, 10 osob bylo zraněno. Jsou to výsledky za jediný týden.

Tento týden si válka v Doněcku vyžádala životy dvou mladých žen. Po každé z nich zůstaly děti – jedno dítě po Táně a pět dětí po Iře. Jedna z nich je přímou obětí války, druhá nepřímou. … Říká se, že duše lidí, kteří opustili tento svět v době velkých pravoslavných svátků, jdou přímo do nebe. Táňa Zajčenko zemřela v den svátku Svaté Trojice a její duše už určitě odpočívá od hrůz války v nebi. To je jediná věc, která může utěšit v hrůzném příběhu jejího úmrtí.

Táňa Zajčenková zabitá ukrajinskými vládními teroristy 4.6.2017

V neděli 4. června se Táňa se svým synem Vládíkem vracela domů od svého bratra. Den předtím, 3. června, Táňa doprovodila na poslední cestě svého otce. Zemřel 1. června, 3. června se konal jeho pohřeb. Tehdy nemohl nikdo z rodiny ani pomyslet na to, že následujícího dne už nebude ani jeho oblíbená nejmladší dcera … Ostřelování vesnice Trudovské na západním okraji Doněcku začalo náhle. Matka a syn byli v otevřené krajině, nebylo se kam schovat. Mina ráže 82 mm explodovala jen několik metrů od nich. Rodina neměla žádné šance na přežití … Táňa zemřela okamžitě. Vládík byl velmi těžce zraněn a okamžitě ztratil vědomí. Neviděl, jak zemřela jeho matka. Do nemocnice jej ve stavu traumatického šoku převezli vojáci. Lékaři u klučiny diagnostikovali průstřel břicha, šrapnelové zranění jater, tlustého a tenkého střeva, pravé ruky a pravého bedra. Okamžitě byla provedena operace. Vládík byl zachráněn.

 Zraněný Vládík Zajčenko (foto po operaci) se stal 4.6.2017 sirotkem.

Nyní je dítě na jednotce intenzivní péče v dětské republikové nemocnici pod nepřetržitým dohledem nejlepších lékařů DLR. Jeho stav zůstává stabilně těžký.

Vládíka bude dále vychovávat jeho teta Lena, starší sestra zemřelé Táni. Nyní shromažďuje všechny potřebné dokumenty, aby si mohla vyřídit péči o dítě. Své děti Lena nemá, proto se chlapec pro ni s manželem stane jejich synem.

Nejvíc se Lena bojí okamžiku, kdy bude muset říct Vládíkovi pravdu o tom, že maminka už není. Vždyť on je stále přesvědčený o tom, že je naživu a že je v nemocnici “pro dospělé” …

Táňa byla pohřbena 7. června. Odešla hned po svém otci.

Tak během několika dnů přišel maličký Vládík Zajčenko o své dva nejbližší lidi – maminku a dědečka. Dědečka mu vzala nemoc, maminku válka. Na jeho vlastní rehabilitaci budou potřeba nejméně dva roky. Tak to řekli lékaři Leně.

“Všemu je na vině ukrajinská vláda, říká Lena. Ta zabila mou sestru, zmrzačila synovce a podlomila zdraví otce. Je to jejich vina!”.

 – – –




(Příště přineseme pár slov o druhé mrtvé ženě – Ireně)

Překlad PhDr. Vladimíra Grulichová