Mariupol – konec. Ukrajinští oligarchové začali závody rozřezávat na šrot

19. 6. 2017     zdroj
Oligarcha Rinat Achmetov vydal pokyn k rozřezávání do šrotu jednoho z hlavních závodů Mariupolu – metalurgického kombinátu Iljiče. Ve vysílání televizního kanálu Union to oznámil poslanec parlamentu DLR Alexandr Kurenkov. “Jeden z klíčových podniků – “Iljič ocel”, bývalý kombinát Iljiče, je v současné době uzavřen. Toto rozhodnutí bylo přijato představenstvem společnosti System kapital management našeho slavného “drahého, milovaného” krajana Rinata Leonidoviče Achmetova. V současné době podnik rozřezávají.


… Veškeré vybavení je transportováno ve směru Mariupolského námořního přístavu a přemísťuje se do přístavního města Berďansk. Představte si, je to pět vysokých pecí”, řekl Kurenkov.

“Ještě bych dodal. Převáží se to na Filipíny a do Malajsie”, upřesnil zástupce armády DLR Eduard Basurin.

“To znamená, že to jde do šrotu”, dodal.

Podle něj tato situace svědčí o zanikání průmyslu v Mariupolu.

“V současné době tam stále ještě na 50 procent dýchá Azovstal a ještě jeden z hlavních podniků města – Azovmaš. Tam je zajímavá situace. Všichni máme příbuzné. Jedna ze známých naší rodiny byla na dovolené, vrátila se do provozu Azovmaše a našla jej úplně prázdný – bez vybavení”, řekl Kurenkov.

“Je to přesně ta evropská volba. Ukrajinu jako průmyslový stát Evropa nepotřebuje. Z tohoto důvodu se všechno zničí”, konstatoval Basurin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová