OSN: Americká armáda se v Sýrii dopouští masakrů!

– kou –
16.6.2017 PrvníZprávy

Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii, která je součástí struktury OSN, obvinila USA a jejich spojence z masakrů v Sýrii.


Podle vedoucího výboru Paulo Sérgio Pinheira, bombardování oblastí přiléhajících k samozvanému hlavnímu městu IS Rakce, vedlo k úmrtí stovek civilistů, kteří jsou nuceni žít pod vládou džihádistů, uvedly noviny The New York Times. Zástupkyně Pinheira Karen Abuzayd udává počet lidských obětí na 300. Dvě třetiny z nich byly oběti leteckého úderu v Mansuře.

Bojové operace USA a jejich spojenců pokračuj v Sýrii a Iráku od léta roku 2014, kdy Washington vyhlásil válku skupině IS. Od jara roku 2017 americká armáda podporuje skupiny spojené kurdsko-arabské milice, postupující k městu Rakka. Americká pomoc spočívá ve vyčištění cesty pro postupující vojska. Přitom 21.března 2017 Američané bombardovali Mansur. Oběťmi náletu, při kterém byla zasažena škola, se stalo 200 lidí.

Podle Karen Abuzaydové budova školy byla dočasně využita jako azyl pro uprchlíky z Palmyry. Dřívější zprávy, že bombardování Mansury si vyžádalo život 40 lidí, ale po prověření ukázalo, že informace byla neúplná. Čtyřicet devět lidí bylo zabito při bombardování jiného místa – na mešitu v Al-Jinn, uvedla Abuzaydová.

Podle komise OSN bombardování čtvrtí Rakky vedlo k masový exodu místních obyvatel. Území pod palbou opustilo asi 160 tisíc lidí, a připojilo se k dalším pěti milionům syrských uprchlíků.„Boj proti terorismu, což je tvrdá nutnost, by neměl být na úkor civilistů, kteří proti své vůli žijí v oblastech, kde je IS,“ zdůraznil šéf komise Pinheiro (je přitom pozoruhodné, že západní média obviňují Rusko, že jeho o operace v Sýrii posilují uprchlickou vlnu, ale zde je ticho po pěšině – pozn. red.)

Prohlášení OSN přichází uprostřed probíhající debaty okolo Američany použití munice s bílým fosforem v Sýrii. Jejich použití je povoleno mezinárodními úmluvami, pokud jejím cílem nejsou lidé. Pentagon tvrdí, že fosforové bomby používá v neosídlených oblastech. Navzdory tomu, organizace pro lidská práva Human Rights Watch vyjádřila obavu, že projektily, které mohou vyvolat požár, mohou vést k dalším obětem konfliktu.

Bombardování syrského území je doprovázeno protesty Damašku. Arabská země připomíná, že Spojené státy nedostaly právo provádět vojenské operace na jejím území, jakož i na skutečnost, že americká válka proti IS pokračuje bez mandátu OSN. V červnu 2017 syrský velvyslanec v Ženevě, Hussam al-Din Aala informoval o smrti 30 civilistů při bombardování USA v provincii Dair az-Zaur.

Americká armáda se nevyjádřila o podrobnostech Pinheirovy komise. Podle tvrzení Pentagonu, bombardování syrského území vedly za tři toky vedly ke smrti 350 civilistů. Organizace pro lidská práva Airwars, se sídlem ve Velké Británii, toto číslo zvýšila na 3800 lidí.

Zajímavá je v této souvislosti chronologie událostí v Sýrii na přelomu března a dubna 2017. Například útok na na civilisty ve městě Chan Šajchun, z něho USA obvinili syrskou vládu, si vyžádal 89 obětí a  věnovaly se to tomu největší světová média. Za dva týdny Američané bombardovali Mansur a zabili 200 civilistů. Pokud by se údaje o  bombardování Mansury objevily dříve, tak by dramaticky změnily informační obraz.

– – –

Související články: