Projev prezidenta republiky Miloše Zemana při jmenování nových soudců. Dopadl jsem jako sedlák u Chlumce…


21. června 2017   Hrad

Vážený pane ministře spravedlnosti, vážené paní soudkyně, už vás tak mohu oslovit, a vážení páni soudci,

ještě jednou vám blahopřeji k vašemu jmenování. Jmenoval jsem, dnešním dnem včetně, tři sta dvacet osm soudců, což je zhruba deset procent všech soudců. A pan ministr spravedlnosti dobře ví, že při těchto příležitostech mám vždy některé kritické poznámky na adresu české justice. Dnes poprvé učiním výjimku a českou justici a její systém pochválím. A to z velmi prostého důvodu.
Před několika dny jsem se vrátil z Velké Británie, kde jsem mimo jiné jednal s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem o případu Čecha, který byl zavražděn gangem teenagerů ve Velké Británii. Boris Johnson při vyšetřování tohoto případu nám sice poskytl pomoc, ale samozřejmě nemohl ovlivnit soudní rozsudek. Rozsudek britské poroty tento gang vrahů osvobodil, a já jsem zjistil, ke svému úžasu, protože člověk se neustále učí, že britský porotní systém znemožňuje možnost odvolání, a tak jediný způsob, jak se odvolat, je k Evropskému soudnímu dvoru. Mluvil jsem v pondělí s prezidentem Evropského soudu a informoval jsem ho o tomto případu.

A proč tohle všechno říkám. Protože Česká republika přes všechny nedostatky ve svém justičním systému alespoň umožňuje možnost odvolání, tedy možnost opravy nesprávných nebo diskutabilních rozsudků. Takových případů jsme zažili mnoho. Já blahopřeji panu ministru spravedlnosti, že jeho stížnost pro porušení zákona ve věci soudce Zelenky, který se domníval, že odposlechy nejsou důkazní materiál, byla úspěšná. Já mám se soudcem Zelenkou rovněž nevyřízené účty, protože když byla trýznivým způsobem zavražděna tříletá holčička a státní žalobce obvinil jejího otčíma z vraždy, tak soudce Zelenka překvalifikoval tento trestný čin na trestný čin ublížení z nedbalosti a udělil podmíněný trest. A opět, odvolací soud tento rozsudek zrušil a napařil tomu vrahovi příslušný nepodmíněný trest.

Takže i když jsem občas kritizoval tak zvaný soudní ping-pong, vy jistě víte, o co se jedná, kdy si soudy různých instancí vrací různé kauzy, tak děkuji bohu, že tady máme možnost odvolání.

A protože i nad vámi se při vašich rozhodováních bude vznášet Damoklův meč odvolacích soudů, tak vám závěrem přeji, aby se tak buď nestalo, protože s vaším rozsudkem budou obě strany spokojeny, a pokud se tak přesto stane, aby vám odvolací soud dal za pravdu.

Přeji vám úspěch ve vaší práci.