Putin odstartoval Turecký proud


23. 6. 2017    zdroj
Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval do Krasnodarského kraje, odkud se vrtulníkem přepravil na speciální plavidlo, které klade potrubí, Pioneering Spirit. Tam, po přivítání ruského prezidenta kapitánem lodi Fredem Regtopem, za přítomnosti hlavy Gazpromu Alexeje Millera a prezidenta švýcarské společnosti Allseas Edwarda Heyerema, bylo oficiálně odstartováno budování plynovodu Turecký proud, který povede pod dnu Černého moře z ruského pobřeží do Turecka.


Ve skutečnosti probíhají práce na kladení potrubí od května letošního roku, nicméně oficiální start byl z ruské strany proveden právě dnes. Prezident Ruska, který se nacházel na Pioneering Spirit, dal pokyn k realizaci prací:

Pojďme! Kupředu!

Pro informaci: Pioneering Spirit je největší plavidlo na světě, zabývající se námořní pokládkou potrubí a pracemi s vrtnými plošinami.
Patří švýcarské společnosti Allseas. Ve skutečnosti to je obrovský katamarán. Plavidlo se stavělo ve dvou loděnicích: začátek projektu se realizoval v Jižní Koreji, jeho dokončení v Nizozemsku. Je to skutečné mořské monstrum s délkou asi 383 m, které se plaví pod vlajkami Malty a Panamy. Šířka plavidla je více než 123,75 m s ponorem asi 27 metrů. Posádku tvoří více než 570 lidí. Na Pioneering Spirit může být jednorázově 27 tisíc tun potrubí, což umožňuje jeho autonomní provoz po dobu 5-7 dní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová