Rusko je zpět, navíc s dluhem pouze 12,9% HDP! Ruská recese skončila.

7. 6. 2017 SkrytáPravda
Nedávná recese byla nejdelší za posledních 20 let: pokles trval sedm po sobě jdoucích čtvrtletích (recese 1998-1999 a 2008-2009 trvala pět čtvrtletí.). Podle Rosstat je tato recese u konce: ruská ekonomika roste v posledních dvou čtvrtletích, od konce roku 2016 (viz grafy.) 


(Na foto: Prezident Putin a guvernérka Elvira Sachipzadovna Nabiullinová)

Na druhou stranu má už stejné problémy, jako západní svět. Má sice nastaven systém na 40 dolarů za barel, což hlavně nyní ukazuje (přes stupidní západní propagandu a hoaxy), že se ruské hospodářství staví na solidním základě, ale při této ceně ropy a plynu si stejně jako u nás ruští důchodci nemohou vyskakovat a doby, kdy si ruští důchodci díky ropě užívali jako západní, jsou pryč. Vrátí se k ní podle prognózy až v roce 2022. Takže pokles ruských důchodců na naši úroveň je pro ně citelný.

Stejně tak oblasti lidského kapitálu – zdravotnické a vzdělávací – zůstávají nedostatečně financované. Ale tuhle písničku slyšíme v Německu, USA i u nás. Pravdou však je, že šílené a zaostalé zdravotnictví po SSSR začalo prudce dohánět naše a v některých oblastech díky ropě bylo i modernější. Samozřejmě dnes muselo vše zabrzdit. A to se Rusům nelíbí.

Zde je trajektorie ruské ekonomiky v grafech – již rok se zvedá, ale nyní je v kladných číslech čtvrtletní

 

A dlouhodobá roční

 

Rusové se nyní musí stejně jako v zemědělství, kde už z totálního dovozce se stali exportéry, soustředit na technologie a průmysl. Daří se viz graf a vše při ceně 40 dolarů za barel, na kterém je postaven rozpočet a to i přes sankce, kdy si ruská ekonomika nemohla brát úvěry díky úmyslně nízkému ratingu (spekulativnímu). A dokonce díky němu nemohla v západním světě nic profinancovat a což ji skutečně přibrzdilo. Přesto však excelentní manévrování centrální banky a tlak na správné investice dokázalo s touto ekonomikou pohnout směrem vpřed.

Takže si udělejme malou analýzu

ROPA

Dnešní scénáře jsou ve dvojím provedení: razantní vzestup cen ropy nebo naopak zamrazení na dnešní úrovni. Ruská ekonomika chce dělat rozpočty na 40 dolarech za barel. A má k tomu logické důvody: zatímco v době humbuku USA předhazovaly, že těžba z břidlic stojí 20 dolarů za barel, když tajily všechny další náklady a cena byla na většině míst ve výši 80 dolarů za barel, dnes díky novým technologiím to dokázali srazit na šedesát dolarů. (Samozřejmě jsou místa s daleko vyšším výnosem, ale ekologické náklady + vrty jsou všeobecně vysoké.) Nikdo však neví, zda jim to prezident Trump neodpustí). Možná se mnozí diví, proč je tak velký rozptyl odhadu cen ropy.

Zkusím to popsat: tentokrát ani ve snu nemám šanci poctivě naznačit, co se (narozdíl od roku 2014) s cenou ropy může stát: logicky by snížení cen novými technologiemi z břidlic mělo pomoci USA a zatlačit ruskou, potažmo saúdskou a katarskou těžbu do defenzivy. Levná ropa by nakopla tuzemský (americký) průmysl a Rusko by šlo opět do kolen. Tak by to popsala nebo brzo popíše veřejnoprávní televize, Votápek, Romancov či třeba expert Igor Lukeš z Bostnu i s Gabalem jako antiruskou propagandu. Protože však narozdíl od prozápadních propagandistických médií či útvaru Centra proti terorismu a hybridním hrozbám píšeme a hodnotíme seriózně, k písmenu A přiřadíme i to B.

Ano, cena ropy z břidlic zlevňuje, ale tím dostává konkurenci nejen ruská a další ropa, ale též americká, kterou dnes s humbukem Trump nadále otevírá a indiáni protestují. Takže ve finále je to pro prezidenta Trumpa a USA dvojsečná zbraň, která se nevyřeší za jeden rok. Rusům se sice můžeme smát jako Votápek či bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář, který by B zamlčel a možná se tak v příštích měsících stane, ale to je přesně důvod, kdy mohu upřímně napsat: nevím, která strana a v kterém způsobu těžby zabere rychleji, protože i těžba klasická zlevňuje, byť pomaleji. A neví to nikdo dnes!

A výroky pseudoekonomických analytiků, kteří dramaticky každý den popisují vzestup a pád ropy, jsou naprosto k ničemu. Zábava pro děti a veřejnoprávní televizi. Ropa prostě osciluje na 50 dolarech už rok, protože výše vždy nakopne těžbu z břidlic a vrty v USA, pod padesát to nestačí nikomu. A ostatní jsou jenom fantasmagorie!

Pokračujme autentickými výroky

Současný ruský systém se podobá sovětskému ranému z roku 1980, kdy fakticky zničil SSSR a zbrojení pouze doplnilo, nikoliv naopak: nízké ceny ropy, neudržitelné ekonomické ideologie nejvýznamnějších odvětví ve vlastnictví státu a relativně autoritářské vlády, říká bývalý poradce Egora Gaydara, vedoucí pracovník v Atlantické rady Anders Aslund v článku pro Project Syndicate. Ale je tu jeden důležitý rozdíl: makroekonomické řízení v moderním Rusku je mnohem schopnější, takže i  růstové vyhlídky země v poměru nabídka – poptávka zachovává impozantní makroekonomickou rovnováhu.

Makroekonomická politika pomohla omezit dopad šoku z poklesu cen ropy a mezinárodních sankcí, řekl viceprezident Moody Kristin Lindow. Přes nízkou úrovní efektivity veřejné správy jako celku, fiskální, měnové a kurzové politiky v Rusku pomohlo se úspěšně vypořádat s dopady vnějších šoků. Přechod k volně plovoucí rublu v roce 2014 pomohl zachovat rezervu a přebytek běžného účtu v poklesu cen ropy a trh – najít nový směnný kurz rovnováhy. Poskytování měny repo povolené společnostem uhradit své zahraniční dluhy v zablokovaných podmínkách přístupu k vnějšímu financování, vyjmenovává dále Lindow. V létě roku 2017 centrální banka bude schopna jako v roce 2013 splnit inflační cíl ve výši 4%, a to navzdory skutečnosti, že v roce 2015 vyskočila na 15,5%: sekvence provádění této politiky přispěla k budování důvěry v udržitelnost hospodářské politiky, jakož i a návrat k plánování tříletého rozpočtu, řekl Mau.

Vláda revidovala rozpočet velmi rychle snížením valorizace důchodů a zmrazením valorizace platů: bývalý růst příjmů – 2,5 krát v reálných hodnotách v letech 2000-2008 a ten není bezbolestný. Při ceně ropy 40 $ za barel však rozpočet poskytuje nezávislost na výkyvech cen ropy. Rusko zůstává zemí s jednou z nejnižších úrovní veřejného dluhu – 12,9% HDP, přičemž tři čtvrtiny – v národní měně.

Na dnešní dobu fascinující!

Nicméně, na pozadí úspěšné konsolidace podílu soukromých výdajů, které se zvýšily z 13,8% v roce 2013 na 21,7% v roce 2016, byl Government Finance Statistics oficiálně uzavřen, i s náklady, které tvoří státní tajemství, ale i další, zřetelně označeny jako „důvěrné“, řekl Vasilij Zatsepin. Zbrojení má vliv na rozpočet a ekonomiku: ve vydání 2016 ve vojensko-průmyslového komplexu vzrostla o 10,1%, spočítal Zatsepin, s růstem průmyslové výroby jako celek o 1,1%.

Opět lze jenom dodat: zbrojení pomohlo ruské ekonomice. Avšak právě proto vláda (či centrální banka Nabiullinové) odmítla dělat rozpočet na 50 dolarů za barel, ale pouze čtyřicet s tím, že strukturální změny se nesmí zastaví a naopak tam, kde to jde, ještě urychlit. A tuto koncepci prakticky schválil prezident Putin.

Nejistota se prudce snižuje, „Mapa Risk“ centrální banky oznamuje: Všechny ukazatele jsou v „zelené zóně“.


Pařát dnes – respektive následovník dnes “Skrytá pravda” je přihazován k webům, které jsou dle Evropských hodnot a veřejnoprávní televize stále napadány, jako neseriózní. Porovnejte si prosím, co tehdy říkali Votápkové, Romancovové, a další a zde máte zdroj, co jsme psali my. Kdo je skutečně mediální podvodník?

Vše výše bylo napsáno v roce 2014 -5 (odkazy níže) a proto jsme byli napadáni jako proruští “trollové”. Imbecilismus! Dnes to nesměle říká i Čt24. Prý pochopila…

Související články: