Ruští piloti nafilmovali americkou ponorku. Zamrzlou do arktického ledu (VIDEO)

Artur Sobakevič
6.6. 2017 Euroasia24
 
Služba v Arktidě, to není nic příjemného: krutý mráz, krajina smutná a jednotvárná a kolem dokola nic zajímavého. I tady ale někdy dojde na zajímavé okamžiky nebo neobvyklé „nálezy“. Jedním z nich se stala americká jaderná ponorka třídy Seawolf pevně zamrzlá do arktického ledu. Při hlídkovém letu ji objevili ruští letci.


Stalo se to v roce 2015. Během pravidelného hlídkového okružního letu se před očima pilotů ruského vrtulníku náhle objevil zcela nečekaný a neobvyklý obraz: z ledové kry trčela velitelská věž ponorky Spojených států. Vedle těžce zkoušené ponorky byly zřetelné stopy po červené signální světlici, což jasně dokazovalo, že posádka ponorky má nějaké problémy.

Jak se ukázalo později, tuto „ledovou sochu“ vytvořila americká ponorka Seawolf během své šestiměsíční hlídkové plavby v Arktidě. „Díky“ ne zrovna úspěšnému vynoření a dlouhému pobytu na jednom místě se přemrzlým vodám Severního ledového oceánu podařilo ponorku pevně „spoutat“ a přeměnit ji v „exponát výstavy ledových figur“.

Aby ponorku zbavila pevného objetí ledových ker, spotřebovala její posádka spoustu času, nakonec se to ale podařilo.

Nelíčené překvapení jako reakce ruských pilotů na obraz, který se jim zjevil před očima, jasně dokazuje, že to bylo něco, na co opravdu nejsou zvyklí. Ne každý den se podaří na vlastní oči uvidět ohromné ocelové podvodní monstrum „nejsilnější armády na světě“ uvízlé v ledové pasti chladných vod Severního ledového oceánu:

Zdroj: slovodel.com