Stonův film o Putinovi vyvolal hysterii v západních médiích

18. 6. 2017    zdroj
“Týdnem nenávisti” nazval reakci amerických a západních médií na svůj film o Vladimíru Putinovi režisér Oliver Stone. Podle něj vznikla v televizi a v tisku skutečná hysterie. Na možné negativní reakce ze strany diváků Stona upozorňoval i Vladimír Putin. “Nikdy jste v životě ještě nenarazil?”. Stone na to odpověděl, že již tyto zkušenosti má. “Tak to si nemusíte zvykat. Protože dostanete co proto”, řekl ruský prezident. Novinář prohlásil, že je na to připraven, jestli tyto důsledky přinesou “větší uvědomělost ve světě”.


Film, který se dostal na obrazovky, vyvolal vlnu negativních reakcí ze strany amerických a západních médií. Novináři obvinili režiséra z přílišných sympatií k Putinovi. Stone srovnal vzniklou hysterii s románem George Orwella “1984”. “Je to organizovaný týden nenávisti. Přímo ministerstvo pravdy”, prohlásil. Připomeňme, že v románu obyvatelé fiktivního totalitního státu pořádali “týden nenávisti” na podporu negativních emocí vůči vnějšímu nepříteli. Současně režisér poznamenal, že ve skutečnosti Američané nemají rádi nikoliv Putina, ale Trumpa, ale obraz obou se v hlavách občanů smísil. “Ve skutečnosti nenávidí Trumpa. Ale nějak spojili oba dva a vzniká chaos. I když se nikdy nesetkali, říkají, že spletli velké spiknutí”, konstatoval Stone.

Režisér, který natočil čtyři velké rozhovory s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, je také přesvědčen, že Kreml nijak nezasahoval do prezidentských voleb v USA.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová