Vladimír Putin: USA záměrně nezveřejní zpravodajské informace o havárii Boeingu u Doněcku

17. 6. 2017   zdroj
V rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem se Vladimír Putin vyjádřil ohledně notně zdlouhavého vyšetřování příčin havárie MH17 u Doněcku. Připomeňme, že nizozemská komise, která se zabývá vyšetřováním případu, protáhla šetření na tři roky a snaží se ze všech sil zavrhnout důležité důkazy, jež svědčí o vině kyjevské strany. Z místa havárie byly dokonce odklizeny všechny velké úlomky sestřeleného letadla.


Podle Vladimíra Putina pozice Západu, a zejména USA, směřuje k tomu, aby ochránila skutečné viníky katastrofy, kteří sedí v Kyjevě.

Vladimíra Putina citoval TASS:

Všichni chtěli svalit vinu na domobrance na Donbasu a nepřímo na Rusko, které podporuje domobrance. V případě, že informace jsou v rozporu s tímto úmyslem, pak je nikdy (USA) neodhalí.

Podle prezidenta Ruské federace by zpravodajské služby USA měly mít úplné informace o havárii, ale tyto informace nejsou odhalené záměrně.

Vladimír Putin:
Zpravodajské služby USA pozorně sledovaly situaci na Ukrajině po státním převratu v roce 2014. Jsem přesvědčen, že to je právě tak. Mají zpravodajské údaje. Ale, bohužel, důkazy v tom, co jsme obdrželi od našich partnerů, nejsou. Katastrofa Boeingu by se nikdy nestala, kdyby nám ukrajinské vedení naslouchalo a nezahájilo rozsáhlé vojenské akce. Právě ukrajinská vláda začala používat na Donbasu všechny druhy zbraní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová