Vyhláška o amnestii je prospěšná při práci pro syrské občany

Sophie Mangal
6.6.2017  ISMC
Počet syrských uprchlíků z území řízených islámským státem se na kontrolních stanovištích v severovýchodní části provincie Aleppo zvýšil.


Konkrétně u kontrolního stanoviště u vesnice Al Taiarah, přibližně 50 km severovýchodně od Aleppu upoutala pozornost skupina uprchlíků. Většina z nich totiý odpovídala na otázky pouze jinak než jednoslabičně. Muži tvrdili, že nikdy neměli v ruce zbraň, ale že byli nuceni kopat zákopy nebo nakládat munici pod hrozbou, že budou zastřeleni.

Na kontrolním stanoviště u vesnice Al Taiarah

“Džihádisté nás donutili, abychom s nimi spolupracovali, a hrozili nám, že v případě neposlušnosti vyvraždí celou rodinu, která jim odmítne pomoc,” uvedl jeden uprchlíků.

Jusef Rana, představitel strany Baas v Aleppu říká, že nárůst počtu uprchlíků je způsoben především rozšířením zákona o amnestii, který podepsal prezident Bašer Assad a kterým se amnestie prodlužuje až do konce června.

“Mnoho lidí se rozhodlo využít této příležitosti a začít nový život,” řekl J. Rana. Poznamenal, že jedním z hlavních cílů místních orgánů je zajistit, aby co nejvíce lidí mohlo napravit, opravit nebo zlepšit svůj předchozí způsob života.

Uprchlice, která se zachránila sama z ISIS

V regionální kanceláři strany Baas popisují, jak příchozí lidé jsou registrováni a odesíláni autobusy do sběrného místa. Muži a ženy jsou tam pak několik dní kontrolováni a pokud neexistují žádné důkazy o jejich účasti na vraždách syrských vojáků a civilistů, jsou rozhodnutím soudu amnestovány.

Je třeba zmínit, že Bašar Assad vydal loni v červenci vyhlášku o amnestii militantů zapojených do vojenských operací proti vládním jednotkám. Rozhodnutí bylo několikrát prodlouženo. Vyhláška je účinným způsobem, jak se mohou lidé vyhnout osudu být zabit nebo být odsouzen za pomoc militantům. Uprchlíci proto mají skutečnou šanci ukončit válku a začít nový klidný život.

Sophie Mangal – co-Editor Inside Syria Media Center