Diplomatická letadla a jejich náklad….

– vlk –
20.7.2017 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Dnešní článek je svým způsobem podivný. Nerad přetiskuji na Kosu cizí věci, nerad dávám věci, které nemohu sám dostatečně ověřit. Nicméně… nicméně stane se, že mi napíše někdo, koho osobně už hodně dlouho znám, vím že je nade vší pochybnost solidní a spolehlivý a pošle překlad mimořádně zajímavého textu ze zdroje, o němž jsem dosud neměl ani tušení a  který, ačkoli je podle mé metodiky měření malinký, vypadá, co jsem schopen přezkoumat, mimořádně zajímavě.

Přesně tohle se mi stalo v  závěru minulého týdne, kdy jsem dostal od nicku PB, který pro Kosu dlouhodobě sleduje kauzu nad Donbasem sestřeleného malajského letadla. Po provedení krátké a  velmi povrchní rešerše, protože na hloubkovou nejsem bohužel vybaven, padlo rozhodnutí celý mail od PB pro Kosu převzít. Jak stojí a leží. Protože když prohlížím původní anglický text, a  všechny tam zobrazené faksimile úředních dokumentů, nezdá se, že by si někdo dal takovou horu práce, navíc na vlivově naprosto bezvýznamném serveru, aby pracně vyrobil podvrh. Ostatně když může CNN si nyní už doložitelně cucat zprávy o  ruském zasahování do amerických voleb a Trumpovi z prstu? Nicméně uvědomuji, si, že Kosa, v  tomhle případě, vstoupila na poněkud tenký led. Ale tahle ledová plocha mi měla být daleko kluzčí pro ty, o kterých je řeč, pokud informace primárního zdroje sedí. Bystrá voka a služební ucha prý sledují Kosu. Tedy nejen. Nevím, je li to pravda a nemám jak to zjistit. Nicméně, je – li to realita, pak pro tyhle dámy a pány, které si platíme z  našich daní , dneska zcela nezištně dávám tip na smysluplné naplnění jejich pracovní doby – totiž eventuální ověřování toho, zda informace v  článku obsažené, které se týkají České republiky, sedí či nikoli.A když ano, tak by bylo záhodno, aby konali…Rychle a  důsledně. Jestliže tedy opravdu bojujeme proti terorismu.

A nyní už PB a  jeho mail a překlad.

Zbraně nad námi

Často se člověk dostane k zajímavým článkům úplnou náhodou. Na facebooku jeden z přátel odpovídal v příspěvku o přistání AN-124 Ruslan UR-82008 v Bratislavě a mě se ten příspěvek zobrazil. Přečtu si diskuzi a zaujal mne fakt, že Ruslan letěl letos 4. července z Prahy do Tel Avivu s českými pískově a zeleně zbarvenými Tatrami a patrně ty samé vykládal následně v noci téhož dne v Bratislavě. Podle pozorování na Slovensku mělo jít o  3x DANA M1 a 4x TATRAPAN 8×8, ale v Praze bylo naloženo kusů celkem osm, jak dokládá fotografie. Buď při nočním pozorování na dálku byla auta na letišti Bratislavě špatně spočítána, nebo jeden skutečně v Izraeli zůstal. Jelikož mi zvědavost zavelela podívat se na to, co v Izraeli mají společného s Tatrami ve speciální vojenské úpravě, použil jsem Google, který mi sice na původní otázku odpověď nedal, ale vyhodil odkaz na stránku jednoho blogu, v němž byl publikován článek bulharské novinářky. Autor blogu David Isenberg (http://iissonline.net/pmsco/) se zabývá kontraktory ve smyslu námezdních ozbrojených bezpečnostních sil neboli žoldáků a bezpečnostními otázkami. Objevují se tam příspěvky, které běžně v médiích nenajdete a vypadají fundovaně, když autor se chlubí rozsáhlou praxi v těchto tématech.

Ve článku bulharské novinářky Dilyany Gaytandzhievy Google správně objevil zmínku dřívějším o vývozu Tater do Izraele, a to v obdobném a na pohled nepochopitelném schématu jako byl zmíněný případ ze 4. července za použití ukrajinského Ruslana. V tomto případě (podle v článku přiložených dokumentů 10. května 2017) šlo ale o převoz nikoliv z Prahy, ale z Brna do Bratislavy přes Izrael a při využití ázerbajdžánského IL-76. Že nákladní IL-76 4K-AZ101 v Brně 10. května 2017 skutečně byl, dokládá záběr na spotterském webu http://www.planes.cz/cs/photo/1221400/il76td-90sw-4k-az101-silk-way-airlines-azq-zp-brno-brq-lktb . Důvod takového cestování nákladu jsem nikde neobjevil. Obchod s vojenským materiálem kvete i u nás a nelze si o něm dělat iluze.

Jelikož mi článek bulharské novinářky přišel natolik zajímavý, že by mohl zaujmout kosíře, jeho vybrané části jsem v rámci svých nepříliš velkých jazykových možností přeložil, a omlouvám se předem za eventuální nedokonalosti. Vynechaný text je označen tečkami. Originální anglické znění článku s obrázky a dokumenty je možné prozkoumat v plném rozsahu v odkazu pod překladem. Článek vypadá celkově hodnověrně, udělejte si ale názor sami. Každopádně obchod se zbraněmi nepochybně jede na vysoké obrátky a při objemu převážených zbraní a munice si lze snadno představit rizika, která jejich přeprava ve velkém civilními letadly představuje. Že se zbraně dostávaly do rukou nepovolaných článek dokládá s pravděpodobností hraničící s jistotou. Pokud je článek aspoň z větší části pravdivý, je vidět, jak kontrola pohybu zbraní nemůže řádně při zneužívaném diplomatickém krytí fungovat, a jak byznys se smrtí vládne nad prezentovanými veřejnými zájmy. O Saudech jako distributorech zbraní se mluví už delší dobu i ve spojitosti s Libyií a takové obchody mi u nich nepřekvapily.

Nyní výňatky z práce bulharské novinářky:

350 diplomatických letů převáželo zbraně pro teroristy

Ázerbajdžánské Silk Way Airlines převáží zbraně s diplomatickým odbavením do Sýrie, Iráku, Pákistánu, Konga

Dilyana Gaytandzhieva

V prosinci roku 2016 Dilyana Gaytandzhieva našla a nafilmovala ve východním Aleppu devět podzemních skladů naplněných těžkými zbraněmi, jejichž zemí původu bylo Bulharsko.

Nejméně 350 diplomatických letů Silk Way Airlines (ázerbajdžánská státní společnost) transportovalo zbraně pro válečné konflikty na celém světě během posledních tří let. Státní letadla Ázerbajdžánu nesla na palubách desítky tun těžkých zbraní a munice, která směřovala k teroristům pod krytím jako diplomatické lety. Dokumenty, z nichž se dá vyvodit účast Silk Way Airlines na dodávkách zbraní, mi byly poslány přes anonymní účet na Twitteru – Anonymous Bulgaria.

Uniklé dokumenty obsahují korespondenci mezi bulharským Ministerstvem zahraničí a ambasádou Ázerbajdžánu v Bulharsku a jsou přiloženy dokumenty o obchodech se zbraněmi a diplomatickým krytím pro přelety a nebo přistání v Bulharsku a mnoha jiných evropských státech, USA, Saudské arábii, SAE, Turecku a jiných.

Podle těchto dokumentů, Silk Way Airlines nabídla diplomatické lety soukromým společnostem a výrobcům zbraní z USA, Balkánu a Izraele, stejně tak armádám Saudské Arábie, SAE a americkému velitelství speciálních operací (USSOCOM) a ozbrojeným silám Německa a Dánska v Afghánistánu a Švédska v Iráku. Diplomatické lety jsou vyjmuty z kontrol, poplatků a daní, což znamená, že letadla Silk Way volně převážejí stovky tun zbraní do různých míst na celém světě bez omezení. Vykonávají technická přistání se zdržením od několika hodin do jednoho dne v mezizastávkách, a to bez logických příčin jako je potřeba natankování letadel.

Podle Pravidel dopravy nebezpečného zboží Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) mají operátoři zakázáno přepravovat nebezpečné zboží v civilních letadlech a musí žádat o výjimku k transportu takového zboží.

Na základě dokumentů zaslalo Ázerbajdžánské ministerstvo zahraničí instrukce ambasádám v Bulharsku a mnoha evropských zemích, aby požadovali diplomatické krytí pro lety Silk Way Airlines. Ambasády zaslaly diplomatické nóty ministerstvům zahraničí jednotlivých zemí, aby požadovaly takové výjimky. Ministerstva zahraničí poslala zpátky nótu podepsanou místními úřady civilního letectví, které poskytly výjimky pro transport nebezpečného zboží.

Požadavek na diplomatické krytí obsahoval informaci o typu a množství nebezpečného zboží – těžkých zbraní a munice. Avšak odpovědné úřady mnoha zemí (Bulharska, Srbska, Rumunska, České republiky, Slovenska, Polska, Turecka, Německa, Velké Británie, Řecka atd.) zavřely oči a dovolily diplomatické lety pro transporty tun zbraní, které vykonaly civilní letadla pro vojenské účely. Podle pravidel IATA není transport vojenského nákladu civilními letadly dovolen. K obejití tohoto pravidla, Silk Way Airlines použily diplomatickou výjimku skrze místní úřady.

USA poslaly zbraně za jednu miliardu
Mezi hlavní zákazníky diplomatických letů se zbraněmi poskytovaných Silk Way Airlines jsou americké společnosti, které zásobují zbraněmi americkou armádu a velitelství zvláštních operací. Společným prvkem těchto případů je, že dodávají zbraně neodpovídající americkým standardům a zbraně nejsou používány americkými silami.

Na základě registru federálních smluv bylo americkým společnostem za poslední tři roky poskytnuto plnění za smlouvy v hodnotě jedné miliardy v rámci speciálního amerického programu pro dodávky zbraní neodpovídající americkému standardu. Všechny používaly Silk Way Airlines pro transport zbraní. V některých případech, kdy neměly Silk Way Airlines dost letadel, přepravovalo vojenský náklad Ázerbajdžánské letectvo, i když se zbraně do Ázerbajdžánu nikdy nedostaly.

…….

6. června 2015 byl zabit 41-letý Američan Francis Norvello, zaměstnanec Purple Shovel, když selhal protitankový granátomet ve vojenském prostoru blízko vesnice Anevo v Bulharsku. Další dva Američané a dva Bulhaři byly také zraněni. Americká ambasáda v Bulharsku potom vydala prohlášení oznamující, že vládní kontraktoři pracovali na americkém programu výcviku a vybavení umírněných rebelů v Sýrii. Toto prohlášení vyústilo bezprostředně k odvolání velvyslankyně z jejího postu. Stejné zbraně jako ty dodávané Purple Shovel nebyly použity umírněnými rebely v Sýrii. V prosinci minulého roku, když jsem informovala o bitvě o Aleppo jako korespondentka pro bulharská média, našla jsem a nafilmovala 9 podzemních skladišť plných těžkých zbraní, které pocházely z Bulharska. Byly používány Frontou Al Nusra (filiálka Al Kaidy v Sýrii označená OSN jako teroristická organizace).

…..


Saudská Arábie – sponzor a distributor zbraní

Vedle USA, další země, která nakupuje velké množství východoevropských zbraní a exportuje je pomocí diplomatických letů Silk Way Airlines, je Saudská Arábie. V roce 2016 a 2017 bylo provedeno 23 diplomatických letů dopravujících zbraně z Bulharska, Srbska a Ázerbajdžánu do Jeddah a Rijádu. Smluvními stranami byly vojenský závod VMZ a Transmobile z Bulharska, Yugoimport ze Srbska a CIHAZ z Ázerbajdžánu.

Království samo nekupuje tyto zbraně pro sebe, když saudská armáda používá jen západní zbraně a tyto dodávané zbraně nejsou kompatibilní s jejich vojenskými standardy. Proto zbraně transportované diplomatickými lety končí v rukou teroristických ozbrojenců v Sýrii a Jemenu, které oficiálně Saudská Arábie nepodporuje. Arabské království také distribuuje vojenské náklady do jižní Afriky, regionu zmítaného válkami o kontrolu nad bohatstvím zlata a diamantů.

…………


Stejná izraelská společnost Elbit Systems na letu z Brna (Česká republika) přes Tel Aviv (Israel) do Bratislavy (Slovensko) re-exportovala obrněná vozidla (TATRA T-815 VP31, TATRA T-815 VPR9). Byly poslány od Real Trade, Praha k Elbit Systems. Konečným příjemcem bylo však Ministerstvo obrany Ázerbajdžánu. Letadlo přistálo v Tel Avivu a potom v Bratislavě, kde byl náklad dovezen jinou společností – MSM Martin, Slovensko. Není jasné, proč letadlo letí z Evropy do Asie a potom zpět do Evropy se stejným nákladem na palubě. Nakonec náklad nebyl dodán do cílové destinace – Ázerbajdžánu. Tento typ letadla IL 76TD může nést až 50 tun nákladu. Tento vezl jen 30 tun podle poskytnuté dokumentace. Potom mohl nést dalších 20 tun. Jelikož byl let diplomatický, nebyl předmětem prohlídky.

…….

Kompletní článek na bulharských stránkách je k přečtení zde: https://trud.bg/350-diplomatic-flights-carry-weapons-for-terrorists/

No a na konec si dáme ještě nějakou fotodokumentaci k té podivné cestě vojenských tatrovek z  Letiště Václava Havla přes půl světa do Bratislavy:

Dodávám, že k  dispozici mám i kompletní sadu tras letu tohoto ukrajinského Ruslanu, tedy přesněji letadla Antonov AN 124 s ukrajinskou registrací UR-82008 a tzv. Mode -S Code 508 01C, tak jak je registrován na serveru FlightRadar24. To kdyby někdo chtěl zpochybnit výše uvedené informace.

– – –