Erdogan se dohodl s Ruskem na dodávkách S-400

Dáša Sažinová, Natalja Žukovská
26. 7. 2017   zdroj
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan oznámil podepsání smlouvy na dodávku ruských protiletadlových raketových systémů S-400. Informovala o tom Gazeta.ru. “Učinili jsme s Ruskem nezbytné kroky, je podepsáno”, cituje rozhlasová stanice Govorit Moskva Erdoganova slova.


“Když to roky nemůžeme uskutečnit s USA, sami hledáme řešení. Řecko používá S-300 a USA to nevadí. Tak proč jim vadí naše spolupráce s Ruskem?”, dodal.

Pentagon se na Turecko urazil za koupi ruských S-400
zdroj
Pentagon požaduje od tureckých orgánů vysvětlení kvůli nákupu ruských protiletadlových raketových systémů S-400, píše agentura RIA Novosti. Na briefingu to řekl zástupce vojenského rezortu USA Jeff Davis.

Turecko je spojenec NATO a jeden ze základních kamenů našich vztahů se všemi spojenci spočívá v tom, že bychom chtěli, aby existovala kompatibilita zbraní … Co se týká oznámení nákupu S-400 Tureckem, tak to Turecko bude muset vysvětlit, řekl Jeff Davis.

Turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan na to odpověděl, že nevidí žádný důvod k obavám ze strany vojenských činitelů USA. Prohlásil, že opravdu nechápe, proč tato otázka vyvolává znepokojení. Podle tureckého prezidenta musí každá země provádět opatření k zajištění své bezpečnosti. Upřesnil, že Turecko podniká kroky s tou stranou, s níž je možné tato opatření provést.

Kolikrát už jsme o tom s Amerikou mluvili, ale nic se nepodařilo, proto, ať chceme nebo ne, jsme začali budovat trh s S-400. Naše příslušné resorty jednají a tento krok bude učiněn, řekl Erdogan novinářům během tiskové konference v Ankaře.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová