Máte-li jiný názor než Evropské hodnoty, máte naprostou svobodu nechat si ho pro sebe. A rozvracet si to nedáme!

rozhovor s Janem Kellerem
12. 7. 2017 ParlamentníListy
 

„Pokud se nedostanou do parlamentu lidovci, pak může mít Andrej Babiš šanci sestavit jednobarevnou vládu a já bych mu to upřímně přál, protože se těším na to, jak bude potom vysvětlovat svůj odpor k migraci, k euru a k integraci Evropy,“ komentuje vyhlídky jednotlivých stran před parlamentními volbami europoslanec a publicista Jan Keller (ČSSD).

K tomu ještě dodává:

„Pokud si toto všechno Andrej Babiš obhájí, uznám, že je mimořádný politik a že si svoji kariéru zasloužil. Držím mu palce, aby to dokázal. Pokud ale v těchto věcech otočí, bude jen těžko vysvětlovat, že není obyčejný mluvka a manipulátor. Jeho stranu potom potká osud Věcí veřejných.“

Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte a myslíte si, že bude schopen přijít s energickým, inovativním a zajímavým finišem volební kampaně, který mu zaručí Hrad na dalších pět let? Ještě než odjel na dovolenou na Vysočině, bylo zřetelné, že opět přitvrzuje; chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil za chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem láhve od okurek“. Je přípustné, aby používala hlava státu takové výrazy? Vyplatí se Zemanovi, že se „povozil“ na nepříliš oblíbeném Sobotkovi, nebo to bude moc i na jeho voliče?

Myslím si, že podobná slova by z úst prezidenta určitě neměla zaznívat. Když už se bez nich nemůže Miloš Zeman obejít, ať si je nechá na dobu, až bude jednou v politické penzi. Jeho nevhodné vyjadřování mne mrzí o to více, že mezi ostatními kandidáty na prezidenta jsem nenašel nikoho, kdo by mne aspoň trochu zaujal. Je to spíše panoptikum než vážně mínění kandidáti. Takže budu podle všeho opět volit z nouze Zemana. Ale mnohem raději než z nouze bych ho volil kvůli jeho duchaplnosti a inteligenci. Nevím, proč se zatím ostýchá tyto svoje nesporné vlastnosti ve volební kampani použít.

Navzdory slovům politologů, že vítězem vládní krize je Sobotka, teprve v těchto dnech ustal propad preferencí ČSSD a v čele se „o parník“ drží hnutí Andreje Babiše. Neumějí čeští voliči ocenit Sobotkův „boj za demokracii“ během vládní krize, jak naznačují někteří analytici? Čím to, že český občan chce něco jiného než zmínění dva pánové? A pokud jde o ČSSD, je za zastavením propadu přízně výměna Sobotky za Zaorálka?

Byl jsem překvapen, když premiér Sobotka podal zčistajasna demisi. Nejsem si jist, zda to byl správný krok, když však byl už jednou učiněn, určitě neměl být vzápětí odvolán. Celé to působilo dojmem nemístné improvizace. K tomu, co chtějí Pehe a Mitrofanov, se vyjadřovat nemohu, není mi to úplně jasné. Všiml jsem si, že Jiří Pehe snad v každém článku horuje pro modernizaci. Zabýval jsem se tématem modernity a modernizace dlouhou dobu, přečetl o ní spoustu literatury a vydal jsem mimo jiné knihu Teorie modernizace. Přesto jsem dosud nepochopil, co tím pojmem Jiří Pehe myslí. Co se týče zastavení propadu přízně ČSSD, domnívám se, že preference klesly natolik, že už obsahují jen pevné jádro voličů. Výměna na čele volební kampaně v tom, domnívám se, zatím příliš velkou roli nehraje.

Svými výsledky neoslňuje ani pravice. Značné problémy podle průzkumů má spojení KDU-ČSL se Starosty, kterému může činit potíže dostat se na hranici deseti procent pro vstup do sněmovny. Byla by to pro českou politiku ztráta, kdyby lidovci opustili sněmovnu? V pásmu 9 až 11 procent se pohybuje i ODS, kterou její zakladatel Václav Klaus kritizoval, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek“, které však nevyužila. Má bývalý prezident pravdu?

Myslím si, že lidovcům by velice slušela role mimoparlamentní klidné síly. Vykonávali by ji nepochybně se svou příslovečnou důstojností a rozšafností. A mám radost z toho, že předseda Bělobrádek má podle všeho stejnou představu o budoucnosti lidovců jako já. Jinak by přece nikdy nevymyslel koalici se Starosty. Co se týče ODS, preference jí rostou proto, že pravicový volič je spíše konzervativní než sluníčkář, takže v době migrační krize u něho topka nemá příliš šancí.

Vede Andrej Babiš dobrou předvolební kampaň? Sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku. Preference má stabilně vysoké. Kdo může za to, že voliči nechtějí reflektovat Babišovy kauzy (Čapí hnízdo, dluhopisy atp.)? Má pravdu Babišův poradce Ungerman, když říká, že Babiše podporují zejména lidé středního a staršího věku? „Tito lidé už v životě leccos viděli a zažili a pamatují si i na sliby, které dosud sloužící politici dávali. Proto si myslím, že je jim sympatičtější člověk jejich generace, člověk, který se vypracoval samostatně,“ uvádí doslova. Řítí se Babiš za volebním triumfem, kdy se stane premiérem a obsadí svými kolegy z hnutí ANO i většinu ministerských postů?

Pokud se nedostanou do parlamentu lidovci a topka, pak může mít Babiš šanci sestavit jednobarevnou vládu. Já bych mu to upřímně přál a těším se na to, jak bude poté vysvětlovat svůj odpor k migraci, k euru a k integraci Evropy. Pokud si toto všechno obhájí, uznám, že je mimořádný politik a že si svoji kariéru zasloužil. Držím mu palce, aby to dokázal. Pokud ale v těchto věcech otočí, bude jen těžko vysvětlovat, že není obyčejný mluvka a manipulátor. Jeho stranu potom potká osud Věcí veřejných.

Jsou k zamyšlení Babišovy návrhy prezentované jak v knize, tak v rozhovorech, které by revolučně změnily českou politiku? Zrušení obecních zastupitelstev, přímá volba silného starosty, zrušení krajů, snížení počtu poslanců na polovinu, zavedení většinového volebního systému? Babiš tvrdí, že … … …. …


(text celého rozhovoru zde)