Teroristé dostávali z Británie stovky tisíc liber

13. 7. 2017     zdrojzdroj
Britská vláda odmítla zveřejnit plné znění zprávy o zdrojích financování teroristické činnosti, jež jsou ve Spojeném království. “Souvisí to s osobní informací, která je ve zprávě, a také z důvodů národní bezpečnosti”, uvedl šéf ministerstva vnitra Spojeného království. Některé islámské extremistické organizace dostávaly z Velké Británie stovky tisíc liber , oznámil ministr vnitra Velké Británie Amber Rudd. 12. července to uvedla agentura Reuters.


Ze zprávy vyplynulo, že nejčastějším zdrojem podpory teroristů jsou malé anonymní dary od fyzických osob, žijících ve Velké Británii.

Připomeňme, že zpráva, vypracovaná na žádost bývalého britského premiéra Davida Camerona, byla předána vládě Spojeného království v roce 2016. Po teroristických útocích, k nimž došlo ve Velké Británii v roce 2017, byly orgány země nuceny částečně text zprávy zveřejnit.

… před summitem “velké dvacítky” Theresa Mayová uvedla, že je třeba najít řešení problému, spojeného s mikrofinancováním teroristů.

V květnu se rozpoutal skandál kolem velké francouzské společnosti, která byla podezřelá z financování teroristů. LafargeHolcim platila islamistům v Sýrii, aby zachovala svůj závod na území arabské země. Záležitostí se zabývalo Ministerstvo hospodářství Francie a státní zastupitelství. Nyní je situace řešena několika vyšetřovateli, z nichž jeden se zabývá terorismem, ostatní finančními podvody.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová