Al-Hadath: USA vyvážejí na vrtulnících pohlaváry a členy DAEŠ z Rakky a Homsu

13. 7. 2017      zdroj
Ve středu řada významných arabských médií oznámila, že vrtulníky koalice USA vyvezly skupinu teroristů DAEŠ z oblasti města Suhne, na něž útočí syrská armáda.
“Místní zdroje potvrdily, že tři vrtulníky “americké koalice” evakuovaly skupinu zločineckých živlů DAEŠ v pouštní oblasti, která se nachází na východ od města Suhne na východě provincie Homs”, oznámil významný irácký televizní kanál alebaatv.


“Jak bylo řečeno našimi zdroji, skupina ozbrojenců přijela civilními vozidly, před tím přinutila majitele vozu, aby je převezl … na místo evakuace k třem vrtulníkům, z nichž jeden přistál, další 2 létaly kolem místa evakuace a poskytovaly krytí”, dodal televizní kanál.

“Tři vojenské vrtulníky koalice, vedené USA, provedly další operaci ve východním Homsu, během níž vyvezli na palubě teroristy DAEŠ, oznámily místní zdroje ve středu”. Sdělila to íránská státní tisková agentura Fars news s odkazem na televizní kanál Al Hadath.

“Al-Hadath ve zprávách oznámil, že skupina teroristů DAEŠ byla přepravena v dodávce z Ayyash ve východním Deir ez-Zoru do pouštní oblasti na východ od města Suhna ve východním Homsu, kde se tři vrtulníky americké koalice vznášely nad krajinou.

Zdroje Al-Hadathu sdělily, že tři vrtulníky vzlétly na sever a vstoupily do vzdušného prostoru Rakky s tím, že nejsou k dispozici žádné informace o jejich přesném místě určení.

Zdroj dále uvedl, že teroristé DAEŠ, vyvezení vrtulníky vzdušných sil USA, mohli být členy jedné ze špionážních skupin, používaných Washingtonem k realizaci jeho cílů v regionu.

Začátkem července vysoce postavený syrský politik Ammar Asad oznámil, že americká letadla přepravovala teroristy DAEŠ z provincie Rakka na neznámá místa”, dodává Fars news.

Arabská média uvádějí, že skupina DAEŠ zahájila stahování svých band ze západní Rakky ve shodě s kurdskými silami, které jsou podporovány USA, zatím co vojáci syrské armády byli schopni vyhnat teroristy z jejich posledních opěrných bodů ve východní části Aleppa a vstoupit do západní části provincie Rakka, která byla pro DAEŠ hlavním městem.

Již v polovině června Ammar Asad dodal, že USA evakuovaly pohlaváry DAEŠ, kteří jsou občany západních zemí, z Rakky do jiných oblastí Sýrie.

Politik upřesnil, že USA dovolily více než 120 členům DAEŠ opustit se svými zbraněmi Rakku a vydat se ve směru Suhne, aby bylo vytvořeno napětí v oblasti Palmýry, ale ruská letadla tento oddíl zničila.

Řekl, že před několika týdny koalice USA uspořádala operace vrtulníků v Rakce a evakuovala několik pohlavárů DAEŠ na neznámá místa a dodal, že to nebyli Syřané, Iráčané nebo Číňané, byli to západní velitelé DAEŠ.

Poznamenal, že Rakka je pro USA velmi důležitá a zdůraznil, že “Kurdové a teroristé DAEŠ uzavřeli dohodu, nehledě na své ideologické rozdíly, což umožňuje vůdcům DAEŠ opustit Rakku bezpečným průchodem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová