Americké zpravodajské služby věnovaly Trumpovi a Moskvě skvělý dárek

Jurij Makarenko
6. 8. 2017       zdroj
Pracovníci FBI, CIA a NSA ve výslužbě vystoupili s nejneočekávanějším prohlášením pro současné americké válečníky a rozvědčíky a dali Trumpovi, nepřímo i Rusku, obrovský dárek. Americký prezident nejspíše sám neočekával takovou rošádu v nepřátelském táboře (zvláštní služby od samého počátku pod ním rozhoupávaly křeslo a stále trvaly na jeho kontaktech s Ruskem). Ačkoli je možné, že všechno jde právě podle plánu. Trump vše do puntíku naplánoval a ne nadarmo tak klidně a téměř bez odporu nedávno podepsal nový balíček protiruských sankcí – oponenti v Kongresu se uvolnili a propásli ničivý úder.


Ať je tomu jakkoli, bývalí agenti rozvědky a silových struktur se připojili k táboru Donalda Trumpa a učinili senzační prohlášení. Pracovníci amerických zvláštních služeb zveřejnili na internetové stránce Centra pro občanské iniciativy velmi zajímavý dopis adresovaný prezidentovi, v němž rozcupovali na cucky rusofobskou rétoriku americké politické elity a v němž dokázali nezúčastněnost i beztak mytických ruských hackerů na proniknutí na servery Demokratické strany.

Vyšetřování odhalilo, že ukradené informace byly zkopírovány na externí USB disk. Přičemž rychlost stahování byla 22 megabajtů za sekundu, což není možné při vzdáleném hacknutí. Tajemný ruský hacker by musel sedět přímo u počítače v servrovně, což je prostě nonsens. Vyšetřovatelé se také dozvěděli, že došlo ke dvěma únikům.

První “tajné soubory” byly později vyloženy na WikiLeaks. Poté, co došlo ke zveřejnění, bylo provedeno druhé odcizení další sady dokumentů Demokratické strany a, v souladu se závěry odborníků, byly soubory podrobeny důkladnému zpracování, jež jasně ukazuje na falzifikaci. Je nutné mít také na paměti, že k oběma krádežím a následným manipulacím s daty došlo v časovém pásmu USA. Pracovníci zvláštních služeb dospěli ke zcela zřejmému závěru, že odcizení provedli dva různí lidé, kteří pracovali v sídle Clintonové a na její příkaz.

První se snažil zorganizovat skandál v rámci vnitrostranického boje mezi Hillary a Bernie Sandersem. Druhý se snažil napravit škody ze skandálu, který vypukl, a předložil veřejnosti obětního beránka – všudypřítomného ruského hackera, kterého roztáčejí již druhý rok po sobě.

Dopis agentů ve výslužbě se může stát velmi silným trumfem v rukou Trumpa. Zbývá mu jen, aby tyto informace široce zveřejnil a aby obvinil Hillary z vážných přestupků v rámci prezidentské kampaně, k nimž je již možno snadno přidat i státní špionáž. Veškerá rusofobní hysterie USA je navázána na tato dvě hacknutí, která vyvolala celou řadu rozplétaných útoků hackerů. Na základě výsledků šetření je možné zatáhnout za nitku a rozplést celé hackerovské rusofobní klubko Clintonové. A zároveň ji obvinit ze všech možných smrtelných hříchů.

Americké zpravodajské služby poprvé zapracovaly na ruku Trumpovi (jak se říká, bývalí agenti nebývají) a umožnily mu, aby roztočil masivní rošádu na americké šachovnici. Také mu poskytly možnost zvrátit stále narůstající konfrontaci s Ruskem. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová