Prohlášení Olega Gazmanova ohromilo celé Rusko …

6. 8. 2017    zdroj
Slavný ruský zpěvák Oleg Gazmanov hostuje v Doněcku. Neviděli jej tam od začátku války, uvádí agentura Zprávy ve světě. Umělec je přesvědčen, že dnes neexistuje hranice mezi uměním a politikou, je setřena. Podle něj žijeme ve světě, “kde události procházejí skrze tebe”.


“Nejsem to já, kdo se zabývá politikou, … Ale pokud písně přežívají mnohá desetiletí, stávají se posvátnými, jako hymny. Proto ať chcete nebo ne, politika je zvenku i uvnitř vás”, citovala zpěváka internetová stránka Komsomolské pravdy.

Gazmanov okomentoval to, že se dostal společně se svým synem na ukrajinskou internetovou stránku Mírotvůrce, která je známá svou “černou listinou”. “Vůbec nic to pro mě neznamená. Někdy čtu v sociálních sítích hodně špíny. To tam jsem zakázán, to jinde. Vůbec tomu nevěnuji pozornost. Vím, že moje písně, například na Ukrajině, je zakázáno zpívat. Ale stále je budou zpívat a zpívají”, říká umělec.

Oleg Michajlovič se domnívá, že hranice mezi Ruskem a Donbasem, kam přijel na pohostinské vystoupení, jsou umělé, politické. “Jsem naladěn tak, abych podpořil lidi. Tím spíše, že mé písně znají a mají rádi, i kdybych sem nepřijel. Nevezu sem politiku. Hudba je hlasitější než zbraně”, řekl Gazmanov.

Podle vyjádření zpěváka jej již dávno zvali do Doněcku. “Odmítal jsem a odmítám kasové koncerty … Vystupuji zde v den svátku … V nejkritičtějších okamžicích hudba vždy pomáhala … Pro mě být zde je velká čest. Zejména v takové době”, přiznal umělec.  

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová