EU si chce pořídit vlastní kontrarozvědku

25. 8. 2017       zdroj
K boji proti teroristické skupině DAEŠ potřebuje Evropa vytvořit svou vlastní FBI, domnívá se předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, podle něhož se “DAEŠ snaží provést útoky” na celém kontinentu. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Onda Cero prohlásil, že “je třeba pracovat na tomto problému společně, za součinnosti mezi prokuraturami, policií, zpravodajskými službami”. “Myslím, že by měla existovat pro boj s DAEŠ evropská FBI”, dodal šéf Evropského parlamentu.


Podle jeho názoru musí být stávající spolupráce intenzivnější, zejména v oblasti výměny informací na všech úrovních. “Zamezení radikalizace mládeže je důležité začít na úrovni vzdělání, poznamenal Tajani. Jde-li o Evropana, ale z jiné země, je důležité vysvětlit evropské hodnoty”.

Kromě toho Tajani věnoval pozornost nedostatku “evropských imámů, kteří mluví španělsky, italsky, německy a kteří nepracují pouze v arabštině”. Podle něj předpokládaný organizátor teroristického útoku v Barceloně, imám Abdalbákí Sátí “byl terorista a nemluvil o náboženství”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová