Exkriminalista v případu oděské tragédie Sergej Iskruk: oběti oděské tragédie byly otráveny chloroformem

11. 8. 2017   zdroj (s videem z tiskovky)
“… Oběti tragédie v oděském Domě odborových svazů 2. května 2014 byly před úpálením otráveny jedovatou chemickou látkou. Během briefingu to v Doněcku 9. srpna řekl kriminalista v případu oděské tragédie, který uprchl z Ukrajiny, Sergej Iskruk. Informoval o tom korespondent na oficiální internetové stránce DLR. “V roce 2015 jsem se podílel na provedení expertízy událostí z 2. května 2014 v Domě odborových svazů v Oděse, které byla předložena celá řada otázek, včetně důvodů úmrtí lidí a činnosti ministerstva vnitra a ministerstva pro mimořádné situace. V roce 2016 bylo šetření ukončeno, předložil jsem vyčerpávající odpovědi”, řekl Sergej Iskruk.


Podle kriminalisty byly v průběhu expertízy učiněny závěry toho, co se stalo, což absolutně neodpovídalo oficiální verzi ukrajinského ministerstva vnitra. Podle materiálů případu byla těla obětí v uvolněné poloze, což neodpovídá typické situaci při smrti v ohni. Hovoří to ale o blokování reflexních funkcí organismu v důsledku působení toxické chemické látky.

Ve prospěch této verze svědčí i stopy neznámé tekutiny, nalezené v Domě odborových svazů. V souvislosti s tímto velmi překvapuje skutečnost, že nebyla provedena expertíza těchto stop hned po tragédii.

Hypotézu otravy chemickou látkou potvrzují i svědecké výpovědi o tom, že kouř měl při požáru netypickou žlutou barvu. A nezvratným důkazem úmyslné masové vraždy je výsledek expertízy o přítomnosti stop chloroformu v krvi obětí. Je také třeba poznamenat, že tato látka se působením ohně nebo přímých slunečních paprsků mění na fosgen – bojový otravný plyn.

Z výsledků provedeného souboru postupů vyplývá, že tragédie, která si vyžádala životy desítek lidí, byla naplánována a připravena předem. Tyto závěry samozřejmě naprosto nevyhovují kyjevským orgánům, o čemž svědčí i pokusy o falšování výsledků expertízy a tlak, který je vyvíjen na úřední osoby, podílející se na vyšetřování “masakru v Oděse”.

“Byl jsem povolán na prokuraturu, kde mně bylo předloženo, abych přepsal závěry expertízy o příčinách úmrtí lidí. Nemohl jsem na to přistoupit, po nějaké době na cestě domů mě někdo neznámý praštil do hlavy, cenné věci mně ale odebrány nebyly. Po 2-3 dnech jsem byl znovu povolán na prokuraturu, kde mně bylo řečeno, že mé závěry jsou špatné, znovu jsem odmítl cokoliv měnit”, řekl Sergej Iskruk.

Podle kriminalisty se to jednou událostí neomezilo, po nějaké době byl na něj spáchán další útok, při němž utrpěl bodnou ránu. Poslední kapkou byl pokus o nátlak ze strany aktivistů Pravého sektoru.

Když si uvědomil, že jeho život je ve skutečném nebezpečí, rozhodl se Sergej Iskruk opustit území Ukrajiny.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová