Fenomén Kamaz-5350 v Sýrii. Oblíbenec převáží i bojuje (FOTO)

Napsal/přeložil: Lev Romanov
8.8. 2017   Eurasia24
Vojenská automobilová technika vyrobená v Rusku se v Sýrii již tradičně těší velké oblibě. Do všech válek a vojenských konfliktů, kterých se zúčastnila syrská armáda, se zapojily desítky tisíc těchto nákladních a terénních vozidel.


Nejinak tomu je i v případě typu Kamaz-5350 Mustang. Právě tyto automobily si v současné době vybojovaly u syrských vojáků vysokou popularitu, jak informuje Věstnik Mordovii.

Stroje jsou běžně využívány k přepravě mužstva, munice i výstroje a výzbroje. Stejně často je lze vidět i v roli dělostřeleckých tahačů.

Přímo v Sýrii byly tyto automobily využity také jako podvozek raketometů Grad 2B26. Používají je libanonské oddíly bojující na straně syrských vládních vojsk.

Zmínit se je třeba také o využití Kamazů v úloze pojízdných kolových zbraňových systémů. V tomto případě jde o vyzbrojení Mustanga rychlopalným 57mm kanónem S-60.

Zajímavá je také skutečnost, že když příslušníci jedné z radikálních povstaleckých skupin podporovaných USA ukořistili tento terénní vůz jako trofej, přestavěli ho na samohybné dělo.

Na korbu Kamazu byla nainstalována houfnice D-30 a schránky na munici.

Podvozek Kamazu-5350 používá v Sýrii také celá řady systémů radioelektronického boje. Tato technika však již patří nikoli syrské, ale ruské armádě.

Lev Romanov, Věstnik Mordovii

Zdroj: vestnik-rm.ru

Překlad: mbi, Eurasia24.cz