Je pro profesory Harvardu vylhaná zpráva víc než vědecká reputace?

Paul Craig Roberts
20. 8. 2017 PaulCraigRoberts
Takto se na svém webu ptá P.C.Roberts a připojuje informaci o vylhaných prohlášeních dvou harvardských profesorů, jak je tito v minulých dnech zveřejnili na svých twitterových účtech. Tyto informace okamžitě pronikly na všechny americké sociální sítě a bez ohledu na jejich lživost – či možná právě pro ni – se nerušeně šíří dál do všech koutů USA.


Skutečnost, že ani jeden z obou profesorů své vylhané informace ze svého účtu dosud nevymazal, třebaže oba byli na svou chybu (či úmyslný podvod), už z mnoha stran upozorněni, dokazuje, že když jde o  pomlouvačné informace o Rusku, není třeba po jejich pravdivosti ani pátrat, a pokud se na jejich podvodný původ přijde, ani vyvracet.

Ruský gangster?

Minulý čtvrtek harvardský profesor Lawrence Tribe na svůj twitterový účet napsal, že v současných dnech vyšetřuje Washington spojení ruského obchodníka a investora Dmitrije Firtaše s Paulem Manafortem, manažerem prezidentské kampaně Donalda Trumpa. Profesor Tribe označil Firtaše za „ruského gangsera“, který je ovšem ve skutečnosti oligarchou ukrajinským, zbohatlým za prezidenství ukrajinského Viktora Juščenka – prozápadního ukrajinského politika, který se chopil moci po oranžové revoluci z roku 2004.

Což neznamená nic jiného než to, že Firtaš, občan Ukrajiny, může sice být gangsterem, ale v žádném případě nemůže být gangsterem ruským.

Řada čtenářů už profesora Tribea na tuto chybu upozornila, ale ta zůstává na jeho účtu netknutá a profesor sám nevykazuje žádnou známku toho, že by svůj – dejme tomu omyl – hodlal ze svého účtu vymazat, či se za něj omluvit.

Mrtví novináři

Podobný případ znásilněné skutečnosti poskytuje druhý harvardský profesor Yasha Mounk, který na svém twitterovém účtu vyvěsil fotografii celého zástupu ruských novinářů, k níž připojil tento text: „Všichni tito novináři kritizovali Putina – a pak za záhadných okolností zemřeli.“

Jak se ovšem prokázalo, zmíněná fotografie zobrazuje portréty ruských novinářů, kteří zemřeli před rokem 1990 – čili roky před nástupem prezidenta Putina do funkce. Někteří z těchto novinářů byli válečnými korespondenty, kteří padli v místech bojů, ale snad ještě zajímavější je skutečnost, že většina z těchto zobrazených zemřela za prezidenství Borise Jelcina, kterého Západ považoval za svého člověka a ze všech sil ho podporoval.

I když taktéž profesor Mounk byl mnoha čtenáři na svou chybu upozorněn, jeho informace z twitterového účtu nemizí a šíří se dál nejen po USA, ale i po světě.

Inu, takováto informace se v dnešních Spojených státech považuje všeobecně za vyšší hodnotu, než jakou má vědecká pověst.

Vybral a přeložil Lubomír Man