Ne, na Rusy střílet nebudeme, vzepřeli se bulharští vojáci K neočekávané události mělo dojít na aliančním cvičení Noble Jump 2017, které se konalo koncem května…

Napsal/přeložil: ea24
31.8. 2017   Eurasia 24
Média v minulých dnech přinesla zprávu, která se poněkud vymyká běžným informacím o cvičeních Severoatlantické aliance – a vystihuje nálady v ozbrojených silách některých členských zemí, které odmítají slepě přijmout agresivní protiruskou politiku.


K neočekávané události mělo dojít na aliančním cvičení Noble Jump 2017, které se konalo koncem května a v první půli června v Rumunsku za účasti armád jedenácti členských států – Albánie, Bulharska, Británie, Řecka, Španělska, Litvy, Nizozemí, Norska, Polska, Rumunska a Spojených států.

Bulharští vojáci striktně odmítli v rámci cvičných střeleb pálit na fiktivního nepřítele, když jim připadlo, že cíle mají představovat ruskou armádu. Argumentovali, že „nechtějí střílet na Rusy“.

Ukázalo se, že Rumuni, kteří byli za přípravu výcvikového prostoru odpovědni, využili jako cílová plátna vysloužilé billboardy, které zdáli skutečně silně připomínaly znaky ruských ozbrojených sil.

Pochybení bylo rychle napraveno, podoba cvičných cílů změněna a členové NATO se Bulharům omluvili. Informace se neměla dostat na veřejnost, nicméně došlo k opaku.

Není to první případ, kdy Bulhaři dali najevo, že se nehodlají podílet na agresi NATO proti Rusku. V letech 2014 a 2015 odmítli umístění prvků americké protiraketové obrany na jejich území, zatímco Rumunsko souhlasilo.

V roce 2016 zase Bulharsko ústy premiéra Bojko Borisova odmítlo účast na námořní formaci aliančních zemí s cílem „čelit ruským silám v Černém moři“.

„Vždycky jsem říkal, že chci v Černém moři vidět plachetnice, jachty a velké lodě s turisty, a nikoliv aby se stalo arénou pro vojenské akce. Nepotřebuji válku v Černém moři,“ prohlásil tehdy Borisov s plným vědomím, že společná námořní síla měla být zaměřena výhradně proti Rusku.

ea24