“Nejlepší reklamu by bylo těžké vymyslet”: expert odhalil tajemství úspěchu ruských systémů protivzdušné obrany S-400 …

29. 8. 2017     zdroj
V rozhovoru s listem Kommersant sdělil ředitel Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrij Šugajev, že finální smlouva mezi Ruskem a Tureckem o dodávkách systémů protivzdušné obrany S-400 Triumf ještě není podepsána, ale dohod o všech hlavních bodech již bylo dosaženo. Zároveň poznamenal, že Rusko již obdrželo žádosti na nákup daného zařízení z 10 zemí. Korespondenti iReactoru oslovili vojenského experta Alexeje Slavického s žádostí o vysvětlení, co způsobilo takový rozruch kolem Triumfu.


“S-400 je jedním z nejnovějších rozpracování ruského “obranného komplexu”, proto se s ním zákazníci zprvu jen obeznamovali. První objednávky byly přijaty z Číny a Indie, ale to jsou naši tradiční partneři. Skutečnou senzací byla dohoda s Tureckem. Tato země je jedním z nejdůležitějších členů NATO. Proto je nákup ruských zbraní Ankarou pro mnohé překvapením. Hlavní věc je, že před tím turecká armáda odmítla evropské a čínské modely a nedokázala také jednat s Američany. Lepší reklamu pro ruské zbraně je těžké vymyslet.

Ale tady je třeba si uvědomit i postavení Ruska celkově. Moskva nemění své partnery v rukojmí, jak se Američané zachovali vůči tomu Turecku. Na vrcholu konfliktu v Sýrii Pentagon vzal a odsunul z území spojence všechny systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany, čímž zanechal zemi bez ochrany. Je těžké si představit takovou situaci v případě Ruska. Moskva je naopak připravena k předání části technologií, aby si zákazníci mohli sami vyrábět nakoupené zbraně, díky čemuž budou mít partneři stejné podmínky. Náš obranný průmysl nevydělává na monopolu, ale na neustálém vývoji, proto předání technologií není pro národní bezpečnost hrozbou. To je hlavní tajemství ruských zbraní na mezinárodním trhu”….

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová