Nové americké sankce… Tak se ukažte!

Finian Cunnigham
1.8. 2017  Eurasia24

Takže americký tyran chce vlepit Rusku více sankcí kvůli údajným obviněním. Je to jen nehorázný výbuch vzteku ze strany frustrovaných Američanů, kteří se snaží, „aby bylo po jejich, jinak to nepůjde“. Je to tak absurdní. Nejškodlivější stát na Zemi, který nelegálně bombarduje a zabíjí civilisty v několika zemích současně, tajně vyzbrojuje teroristické prostředníky na Středním východě, a podvratným způsobem zasahuje do voleb v zemích po celém světě, má odvahu přednášet ostatním o čestnosti, a uchyluje se k přiškrcování financí, čímž se vysmívá mezinárodním zákonům a pravidlům obchodu.

No, Američané koneckonců vždy tvrdili, že jsou „výjimeční“. Nikdy nebylo řečeno nic pravdivějšího, třebaže nedopatřením.

Tento týden americká Sněmovna reprezentantů odhlasovala drtivou většinou hlasů nové a přísnější sankce proti Rusku. Je zřejmé, že senát návrh zákona schválí a poté je velmi pravděpodobné, že prezident Trump zákon podepíše. Z prezidenta se kvůli přebujelé rusofobii v USA stává zkrachovalá existence.

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov ostře odsoudil tyto nejnovější sankce, týkající se zpřísnění represivních opatření mj. v oblasti energetiky, bankovnictví a obranných sektorů. Řekl, že se jedná o vykalkulovaný krok, který povede ke zničení jakékoli vyhlídky na normalizaci vztahů mezi USA a Ruskem. „To je mimo zdravý rozum,“ řekl Rjabkov a dodal, že američtí zákonodárci „neznají žádnou překážku ve své protiruské zanícenosti“, a že se jim to „vymklo z rukou“. Stručně řečeno, jde o kolektivní pomatenost.

Opravdu jen málo duševně zdravých a příčetných lidí – kromě amerických politiků a mediálních odborníků – by uvítalo další zhoršení vztahů mezi dvěma světovými jadernými mocnostmi. Popravdě řečeno, Moskva až doposud prokazovala velkou trpělivost a ochotu, kdy se pokoušela zlepšit bilaterální vazby. Avšak americká politická třída neprojevila žádný zájem o dosažení usmíření. Je to jako kdyby toužila po smrti.

Američtí zákonodárci, kteří schválili nejnovější sankce, měli téměř pěnu u huby, když označili Rusko za nepřítele a začali uvádět pomatená obvinění, že se Moskva v loňském roce vměšovala do prezidentských voleb, a také že destabilizovala Ukrajinu a (to nebudete věřit), že „podporovala Assadův režim v Sýrii“. Přitom Sýrie je země, kde americká CIA v posledních šesti letech podporovala džihádistické teroristy, usekávající hlavy.

Avšak poodstupme na chvíli o kousek stranou. Jiný způsob, jak nahlížet na tuto geopolitickou slepou uličku, vyvolanou Spojenými státy, je, že jde vlastně o dobrou věc. Američtí politici a velká část médií trpí protiruskou hysterií a ve své nepříčetnosti zastávají iracionální názory na mezinárodní záležitosti, takže neexistuje žádná šance, že by se zapojili do normálního dialogu.

Je lepší nechat americkou politickou třídu, ať zničí sama sebe svou vlastní toxickou paranoiou a bludy o světě, zejména o Rusku. Ať sami sebe zničí politicky ve svém izolovaném paranoidním stavu a věčné nečestnosti.

Známkou nadcházejícího politického sebezničení Ameriky je zuřivá reakce Evropy na nejnovější sankce. Evropané se konečně probouzejí a zjišťují – sice s velkým zpožděním – že Washington jedná bezohledně jen na základě svých vlastních sobeckých zájmů, a je připraven, pokud to bude třeba, způsobit bolest i Evropě.

Evropská komise, která dohlíží na obchodní politiku EU, a také Německo a Rakousko vyjádřily své pobouření nad „utajovaným programem“ Washingtonu, který se skrývá za povýšenou a pokryteckou rétorikou sankcionování Ruska.

Německé ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo Ameriku za to, že podkopává evropskou energetickou bezpečnost a využívá sankce jako „nástroj pro posílení amerických průmyslových zájmů“.

Amerika vlastně nesankcionuje až tak moc Rusko, jako své vlastní spojence.

Samozřejmě, to je to, o čem celé to americké pozdvižení kvůli sankcím proti Rusku vůbec je. Nemá to nic společného s „ukázňováním“ Ruska kvůli údajným obviněním. Jak by se taková zbožná rétorika dala brát vážně od nejškodlivějšího státu na planetě?

Ne, všechno je to kvůli podsouvání amerických dodávek plynu na nový evropský trh, které by měly nahradit ruský export. Když Donald Trump minulý měsíc navštívil Polsko, bez příkras nabízel Polákům a jiným středoevropským zemím, aby nakupovaly americký plyn. Přestože by bylo zásobování z USA mnohem dražší než z Ruska.