Tak tu demokracii zrušme (bonusové vydání)

Erik Best
28. 8. 2017       EB
Už několik let je zavedený byznysový model vydávat rozšířená vydání starých desek s vylepšeným zvukem anebo s nahrávkami, které se z nějakého důvodu na původní cédéčko či elpíčko nevešly. Umělci mají často kousky, které se ocitly v archivech, nebo dokonce v odpadkovém koši, a které se dají ještě vyhrabat. Podobně jako komentátoři často mají myšlenky a věty, které z nějakého důvodu nemohou použít.


Ani my jsme včera nemohli použít všechny své nápady ohledně nevydařeného demokratického systému. Proto jsme se rozhodli vydat bonusové vydání. Začátek a konec jsou stejné, text uprostřed se včera ocitl v koši. Jak to obvykle v takových případech chodí, je na čtenářích, aby se rozhodli, zdali i ten tam měl zůstat.

Oligarchové, kmotříčci a byrokreténi se domnívali, že to mají zařízené, teď ale musí přehodnotit užitečnost demokratického systému. Nefunguje tak, jak čekali. K čemu je dobrá směnárna u Staromáku, když vám ČNB po všech těch letech najednou zakáže padesátiprocentní marži? Proč se stát prezidentem Exekutorské komory, když už ani nesmíte v aukci koupit dům, který jste sami zabavili? Cože, privátní Arbitrážní soud už nebude povinný ve všech smlouvách státních institucí? Víte, paní, kolikrát denně mě někdo jako jste vy otravuje s tím, že cena toho másla v regále je nižší, než jsem markovala? Jo vy jste chtěl maso v tom masném výrobku? Proč ti lidé nechtějí pochopit, že my, miliardáři, jdeme do politiky kvůli nim? „Ty říkáš autokracie, já říkám plutokracie, tak tu demokracii zrušme.“