Zvláštní zástupce prezidenta RF: “Ať USA odejdou z Afghánistánu”

14. 8. 2017    zdrojzdroj
Moskva považuje americkou kampaň v Afghánistánu za ztroskotanou. Proto by měl Washington stáhnout své jednotky ze země. Prohlásil to v rozhovoru pro Izvestija zvláštní zástupce ruského prezidenta pro Afghánistán, ředitel druhého departementu zemí Asie ministerstva zahraničí RF Zamir Kabulov. “Moskva nikdy nepopoháněla stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Ale protože americká armáda nic pořádného nemůže udělat, ať z Afghánistánu odejde. 

Americká kampaň v Afghánistánu zkrachovala. Afghánistán se může stát světovým inkubátorem mezinárodního terorismu. Už tím, v podstatě, částečně je”, řekl Kabulov.

Zdůraznil také, že Rusko je proti nahrazení pravidelné armády USA za žoldáky v Afghánistánu, což se v poslední době stále častěji diskutuje ve vojenských kruzích Washingtonu.

USA jsou v zoufalé situaci a plány na nahrazení profesionální armády žoldáky je hloupost. K ničemu dobrému to nepovede, žoldáci se zkrátka a dobře rozběhnou. Nabírají je za peníze z celého světa. Jak se vůbec chystají bojovat proti Talibanu?, poznamenal diplomat.

Publikace rovněž uvádí, že šéf největší soukromé vojenské společnosti Academi (vznikla v roce 1997 pod názvem Blackwater) Erik Prince navrhl americké administrativě dvouletý plán, podle něhož může být v Afghánistánu rozmístěno asi 5500 žoldáků a použito asi 90 vojenských letadel. Konkrétně je navrženo, aby byl v Afghánistánu zřízen analog Východoindické společnosti, s jejíž pomocí Velká Británie svého času kolonizovala Indii.

“To vše se velmi podobá koloniální politice. Erik Prince již navrhl znovuzřízení Východoindické společnosti. Takže Američané se odhalili: Afghánistán je pro ně pouze kolonie”, shrnul Kabulov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová