Akce proti Rusku selhala: z útočníků jsou oběti, místo potupení hrdinství. Zde jsou podrobnosti o boji … video už bohužel není dostupné

Napsal/přeložil: Geo
25.9. 2017   Eurasia24

Jak dokazují výpovědi účastníků i záběry z boje, nedávný útok na ruské vojenské policisty v Sýrii byl pečlivě připraven a proveden tak, aby přepadená četa neměla šanci uniknout smrti nebo zajetí. Plán amerických tajných služeb ale selhal: Rusové se ubránili, probojovali z obklíčení a pobili množství teroristů. To vše bez jediné vlastní ztráty.

Podrobnosti o boji, který se odehrál v úterý 19. září, přinesly v pátek ruské televize, mimo jiné První kanál.
Na pozorovací stanoviště čety ruské vojenské policie časně ráno zaútočila početná skupina teroristů z organizace Džabhat an-Nusrá. Ze všech stran – devětadvacet vojenských policistů se dostalo do úplného obklíčení.

Silná minometná palba

Vše začalo palbou z minometů rozmístěných v kruhu kolem pozice Rusů, jejichž úkolem bylo v oblasti dohlížet na dodržování příměří. „Vedou minometné ostřelování, prostě ze všech stran! Jsou rozmístění plně dokola!“ ozývá se na záběrech z prvních okamžiků útoku.

Na záznamu je vidět, jak se exploze minometných granátů, jednoho za druhým, blíží ke stanovišti příslušníků ruského ministerstva obrany. „Ještě jednou říkám, minometné ostřelování pokračuje, prostě neustává!“ volá v ruštině hlas na záznamu z boje. Ještě nějaký čas, než pomoc dorazila, si vojenští policisté – většinou zkušení vojáci – museli pomoci sami.

„Když začal minometný útok, moje četa zaujala obranu v druhém poschodí. Drželi obranu do té doby, než minometné granáty začaly padat přímo na budovu. Druhé patro budovy bylo poničeno a my jsme se přesunuli do prvního poschodí, kde se nacházeli také vojáci Syrské arabské republiky. Společně s nimi jsme drželi obranu v prvním poschodí,“ popsal průběh obrany velitel čety Alexandr Samojlov.

Po půlhodině intenzivního minometného ostřelování přišlo první zranění. Jeden ze Syřanů utrpěl poranění v důsledku probití střechy budovy minometným granátem. Ruský zdravotník spolu dalším personálem mu okamžitě poskytl pomoc.

Útok teroristů naštěstí nebyl ničím, na co by vojenští policisté nebyli připraveni. Jak doplnil Alexandr Samojlov, minometná palba zde byla prakticky každodenní záležitostí, stejně tak průlety bezpilotních letadel, s jejichž pomocí protivník prováděl průzkum prostoru. Rusové proto drželi neustálou bojovou pohotovost.

Akce teroristů ale byla velmi důsledně připravena: nejprve poničili komunikace k pozorovacímu stanovišti, aby tak Rusům a Syřanům odřízli ústupové cesty. Jak dopadla automobilní technika na základně, ukazují záběry zasaženého kamazu – prostřílená skla kabiny, prostřílené pneumatiky a v cisterně díra po přímém zásahu dělostřeleckým granátem.

Masivní útok s obrněnci

V průběhu intenzivního minometného ostřelování utrpělo zranění několik syrských vojáků, ale jak se později ukázalo, nešlo o nic vážného. Situace obránců se nicméně stávala s každou minutou složitější: po minometných úderech militanti zahájili útok s využitím tanků a bojových vozidel pěchoty (BMP).

Pokud by nepřišla pomoc bojovníků ze speciálních jednotek, kteří na místo střetu dorazili nejdříve, udržet obranu by bylo velmi těžké. Kromě toho, že disponovali těžkou technikou, byli militanti ve značné početní převaze.

„Na všech směrech jsme napočítali čtyři až pět tanků a stejně béempéček. V každém BMP se nacházel osmi až desetičlenný výsadek. Plus pěchota, která se pohybovala pěšky, mimo obrněnou techniku. Předpokládám, že to mohlo být devadesát až sto lidí, kteří šli na naše pozice,“ vypověděl Maxim ze speciální jednotky, která se podílela na proražení obklíčení.

Jak informuje První kanál, v rámci sil zvláštního určení působí skupina, která byla vytvořena právě za účelem pomoci vojákům v obklíčení. Během plnění tohoto úkolu bojovníci skupiny odrazili několik útoků teroristů.

Prolomení blokády

Důležitá pomoc přišla ze vzduchu: dvojice šturmoviků Su-25 ničila těžkou techniku teroristů, což umožnilo „speciálům“ prorazit ze země blokádu a pomoci obklíčeným vojenským policistům opustit prostor.

Ruští bojovníci přiznávají, že přežít jim pomohla bojová příprava, soudržnost v akci a taky trocha štěstí. „Zázrak plus náš velitel. Moje žena mu už volala a vyslovila mu velké uznání,“ řekl Prvnímu kanálu vojenský policista Andrej Vladykin.

Velitel Alexandr Samojlov se ale na věc dívá jinak: „Neřekl bych, že to je úspěch. Je to především společná práce týmu, který už byl v podobných situacích.“ Na otázku, zda to všechno nebyl zázrak, odpověděl: „Ne, na zázraky nevěřím.“

Účastníci boje jsou nyní na odpočinku, zranění syrští vojáci a tři bojovníci specnazu se léčí v nemocnicích. Celá akce se obešla bez jediné oběti na straně Rusů a syrských vojáků.

Opačný efekt

Jak uvedlo ruské ministerstvo obrany, ofenzívu Džabhat an-Nusry iniciovaly americké zvláštní služby s cílem vázat síly a prostředky na úkor vojsk postupujících v oblasti Dajr az-Zauru. Západ prostřednictvím svých médií současně spustil tradiční kampaň s dezinformacemi o „úderech ruských nebo syrských letadel na nemocnice“ v provincii Idlib.

Útok na stanoviště ruské vojenské policie měl nepochybně ještě jeden cíl: případný úspěch záměru, tedy zabití nebo zajetí příslušníků ruského personálu, měl zviklat ruskou veřejnost a nalomit přesvědčení Rusů o tom, že vojenská účast jejich země v syrském konfliktu je správným rozhodnutím s úspěšnými výsledky.

Namísto „afghánského syndromu“ se ale dostavuje opak: nejen ruské internetové diskuse překypují slovy chvály a uznání za hrdinství, připravenost a bojeschopnost složek ruských ozbrojených sil.