Bershidsky: Současná bilaterální idiocie mezi USA a Ruskem nebude věčná

– rt –
7.9.2017 PrvníZprávy
 

Nejnovější eskalace nepřátelství mezi USA a Ruskem je pravděpodobně nejhloupější a nejvíce škodlivá.  Obě země zavádějí de facto cestovní omezení pro občany druhé strany a snižují nejpřátelštější, nejvíce lidský kanál komunikace mezi nimi. Je to největší krok zpět do doby studené války, kterou obě vlády dosud přijaly, píše Leonid Bershidsky v článku pro Bloomberg.

Americké ministerstvo zahraničí přestalo vydávat víza v Jekatěrinburku, Vladivostoku a Petrohradě, což je reakce na ruské požadavky na drastické škrty v diplomatické misi USA v Rusku. V roce 2016 tyto tři konzuláty vydaly celkem 46.243 víz, což je zhruba třetina počtu vydaných víz velvyslanectvím USA v Moskvě, které je nyní jediným úřadem pro vydávání víz v Rusku. Rozhodnutí skutečně ukončí všechny turistické cesty do USA z ruského zázemí a dokonce i z Petrohradu, druhého města v zemi. Většina cestujících si nakonec vybere k návštěvě jinou destinaci než cestovat do Moskvy na konzulární rozhovor kvůli cestě do USA.

Jako by to nestačilo, jako odvetný krok, USA také nařídily Rusku, aby uzavřelo svůj konzulát v San Francisku. Ruské ministerstvo zahraničí nevydává údaje o vízové statistice, takže není jasné, kolik z 56.229 ruských turistických víz vydávaných Američanům v roce 2015 bylo vydáno v San Francisku. Uzavření úřadu však bude znamenat konec všech turistických cest do Ruska pro lidi, kteří žijí na západním pobřeží USA.

Nezáleží na tom, kdo to začal, nebo koho za to obvinit. Člověk se nemusí starat o to, zda je cestovní ruch nástrojem míru nebo příjemcem míru. Je to prostě dobré, když vidíte, že cestování z jedné země do druhé seznámí lidi s druhou zemí bez předsudků a vlivů propagandy.

Zastavit Rusy, kteří chtějí vidět USA, tak je necháte na milost propagačního stroje Kremlu, který jim bude rád vyprávět příběhy o životě v USA. Vytváření překážek pro Američany, kteří cestují do Ruska, jim ponechává možnost volby mezi stále častěji protiruskému mainstreamu a exportní verzi kremelské propagandy.

Je obzvlášť obtížné pochopit, proč USA s takovým gustem omezili cestování. Pro Rusy je snazší najít něco, co by se jim v USA líbilo, než pro Američany, protože ruská společnost je opatrnější. Američané mají také větší úspěchy, mohou se s nimi pochlubit. Proč si tuto výhodu sami zlikvidují akcemi typu oko za oko, zub za zub.

„V pozdních osmdesátých a počátcích devadesátých let jsem vítal návštěvy Američanů v mé zemi a v mém městě, chaotickém jako celé Rusko tehdy. Mnoho lidí v Rusku i ve Spojených státech bude zbaveno této obohacující zkušenosti, zatímco současná bilaterální idiocie bude trvat. Nemůže to být navždy, stejně jako železná opona nebyla navždy,“ píše v článku Leonid Bershidsky.

Související článek:
WT: Washington musí bojovat ne s Kremlem, ale s korupcí Ameriky