Média nazvala možného nového ministra zahraničí USA

8. 9. 2017       zdroj
Stálá zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová by mohla zaujmout post ministryně zahraničí USA a vystřídat tak Rexe Tillersona. Ve středu 6. září o tom informoval list Foreign Policy. Zdroj listu poukázal na to, že se o tom ve Washingtonu mluví celý týden. Rovněž je uvedeno, že Haleyová již provádí práci Tillersona de facto, protože ten neučinil ani prohlášení ohledně raketových zkoušek KLDR. Haleyová zkritizovala severokorejské starty a také se dotkla tématu o jaderné dohodě s Íránem.


Na samotném Ministerstvu zahraničních věcí USA se tvrdí, že Tillerson po hurikánu Harvey odcestoval do Texasu a že otázky, týkající se Severní Koreje, řeší a nedělá z toho veřejnou záležitost.

1.září bylo oznámeno, že americký prezident Donald Trump je nespokojen s Tillersonovou prací kvůli neshodám v otázce umístění dalších amerických vojáků v Afghánistánu. Trumpovu nevoli údajně vyvolala také pozice hlavy diplomacie USA v souvislosti s politikou vůči Kubě a Kataru. V červenci o možném odvolání Tillersona informovala agentura CNN.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová