Je těžké mluvit s lidmi, kteří si pletou Austrii s Austrálií. Co tím Vladimir Putin sdělil světu?Sergej Markov, další dobře známý ruský politik, referoval o americkém vedení jako o „amorálních trpaslících“!

Napsal/přeložil: The Saker
8.9. 2017   Eurasia24

Vladimir Putin:,, Ale s tím nic nenaděláme: je to úroveň politické kultury v části amerického establishmentu. Pokud jde o americké lidi, Amerika je skutečně skvělý národ, když se dokáže smířit s tolika politicky necivilizovanými lidmi.“

Ještě dosud nikdy jsem neslyšel nic ani vzdáleně podobného jazyku, jaký přichází z Ruska nyní, píše ve svém novém rozboru analytik The Saker. A vysvětluje, proč nedávná ostrá slova ruského prezidenta Vladimira Putina na adresu amerického establishmentu znamenají zásadní změnu přístupu.

Páni! I když jsem právě dopsal komentář o úrovni frustrace a, upřímně řečeno, o opovržení, jaké Rusové cítí vůči jejich americkým protějškům, tato slova Vladimira Putina jsou skutečně fackou, která bude ještě dlouho rezonovat po celém světě – i přesto, že říšská korporátní média budou vyvíjet další herkulovské úsilí, aby je nemusela zaznamenat. Mohu jen zopakovat, že jsem dosud nikdy neslyšel nic ani vzdáleně podobného jazyku, jaký přichází z Ruska nyní.

Mimochodem, Putin potvrdil, co jsem napsal dříve, když řekl: „Američané mají právo zredukovat počet našich diplomatických zastoupení. Ale zcela jinou věcí je, že to udělali způsobem, který je naprosto nezdvořilý.“

Kdyby Američané prostě vykopli nějaký počet diplomatů nebo uzavřeli nějaká ruská diplomatická zařízení, Rusové by to mohli akceptovat coby „hru podle pravidel“.

Jenže Trump a intelektuální zakrslíci, kteří ho obklopují, se rozhodli veřejně ponížit Rusko – a místo toho se nakonec sami zesměšnili. Sergej Markov, další dobře známý ruský politik, referoval o americkém vedení jako o „amorálních trpaslících“!

Bylo by příliš mírné říct, že Rusové jsou neohromeni Trumpovým násilnictvím.

Putin také nachystal past pro Trumpovu administrativu, když prohlásil: „Požádám naše ministerstvo zahraničí o podání žaloby. Uvidíme, jak efektivně funguje vychvalovaný americký justiční systém.“

To je velmi lišácký krok, protože staví USA do situace prohra-prohra: jestli soudy rozhodnou ve prospěch Rusů, bude Trump vypadat jako primitivní darebák. A jestli soudy rozhodnou ve prospěch Spojených států, bude to celosvětová reputace údajně nezávislého soudního systému, co se promění v přejetou mrtvolu.

A konečně, Putin nachystal ještě další past na Trumpa: řekl, že kontingent schválený Radou bezpečnosti OSN by mohl chránit pracovníky OBSE podél demarkační linie na Donbasu, ale jedině po „odstoupení stran a odsunu těžké výzbroje, čehož nemůže být dosaženo bez přímého kontaktu s představiteli symovyhlášené Doněcké lidové republiky a Luganské lidové republiky“.

Pokud Američané řeknou ne, budou teď vypadat jako pokrytci. Ale pokud řeknou ano, potom jsou ochotni připustit proces, který může současnou demarkační linii změnit v něco podobného, jako je de facto hranice mezi Tureckem okupovanou zónou a zbytkem Kypru – tedy něco totálně nepřípustného pro neokony a jejich ukronazi spojence v Kyjevě.

Ale skutečným příběhem je změna ruské rétoriky. Zůstane většinou bez povšimnutí obyvateli Západu, kteří jsou vzdáleni od toho, co politici říkají vážně a kteří jsou zvyklí na všechny ty šaškárny od svých vůdců. Ale v kultuře, kde se slova počítají (včetně celé Asie), bude tato změna tónu pochopena okamžitě a tak, jak je myšlena: jako ekvivalent úderu do tváře, záměrný projev neúcty a dokonce jako známka totálního pohrdání a znechucení.

Trump se může snadno zapsat do historie jako prezident, který zahodil historickou příležitost k opravdové změně celé planety k lepšímu, a zároveň jako ten, kdo namísto toho – kvůli nedostatku odvahy a cti, naprosté absenci politického a diplomatického vzdělání a kvůli podlézavé podřízenosti „bažině“, s níž slíbil skoncovat – nakonec odplave stejně uboze a bezradně jako Obama.

The Saker

Zdroj: thesaker.is