Když se kácí les, létají třísky…

Jiří Baťa
20. 9. 2017
Není to sice ideální přirovnání, nicméně své opodstatnění to má. Portál Novinky.cz informuje, že o nehodě na ruském cvičení Západ 2017, kdy zbloudilá střela z vrtulníku prý zasáhla skupinu novinářů. Informace, která má zavádějící charakter, neboť předně nešlo o o „ruské“ cvičení Západ 2017, ale o společné cvičení ruské a běloruské armády. 


Budiž, chybička se vloudila, nicméně i další informace mají poněkud zmatečný výklad. Ve zprávě jsou informace, kdy prý Ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 vypálil rakety vzduch-země do řady zaparkovaných aut, přičemž byli zraněni dva novináři. Jiná informace v téže zprávě však zase říká, že byla údajně vypáleny tři projektily, jež zasáhly místo, kde vedle vojenských aut parkovala i auta civilní. Zasažena byla dvě vojenská vozidla, jedno nákladní a jedno osobní. Dva automobily shořely, dva lidé utrpěli těžká zranění a byli hospitalizováni. Čtenář si tedy může vybrat, která verze je správná.

To však není podstatné, protože… a zde platí příměr z titulku článku, že „když se kácí les, létají třísky“. Jinými slovy, koná-li se ostré vojenské cvičení, je také potřeba počítat s možnými nehodami (v plánu každého,nejen vojenského cvičení, je vždy s podobnými nehodami počítáno) a to včetně ztrát na lidských životech. Taková cvičení není hraní si na vojáky s dřevěnými šavlemi nebo z dřeva vyřezaným samopalem. Nabízí se ovšem otázka, zda takové či podobné informace poskytnou masmédiím i organizátoři z vojenských cvičení NATO a národních armád, které probíhají či probíhali v pobaltských republikách na hranicích s Ruskem. Zatím o nějakých nehodách, na kterých se zúčastňují řádově deseti tisíce vojáků a stovky kusů vojenské techniky, nebyla zveřejněna žádná zpráva či informace. Že by se cvičení obešlo bez podobných nehod? Tomu se ani nechce věřit. Spíše se dá věřit tomu, že ne všechno je vhodné o průběhu či událostech při cvičení NATO zveřejňovat. To nehody na cvičení ruské armády je pro západně orientované média a novináře daleko zajímavějším, vždyť v takovém případě jde vlastně o události „z bojiště našich nepřátel“. Takový materiál se musím umět využít, no ne?