“Lžeminování” – součást hybridní války proti Rusku

17. 9. 2017    zdroj
Ruské justiční orgány již zadržely první podezřelé z falešných oznámení o zaminování objektů ve velkých městech. Zadrženými osobami je několik napodobitelů, kteří oznamovali zaminování již poté, co se dozvěděli o masových evakuacích.


Napodobitele – většinou teenagery – se podařilo zjistit, protože na rozdíl od organizátorů masového telefonického útoku používali běžné telefony. Mezi zadrženými je 17-letý obyvatel Volokolamska, který “zaminoval” Palác sportu. Proti němu bylo zahájeno trestní řízení podle čl. 207 trestního zákona RF (vědomě nepravdivé oznámení teroristického činu).

Tyto telefonáty značně destabilizovaly situaci v zemi. Byla zahájena první trestní řízení, materiální škody jsou v milionech rublů.

Policisté nevylučují, že pokusy zastrašit obyvatelstvo a přimět silové rezorty země pracovat v tísňovém režimu mají na svědomí vnější síly.

V současné době vyšetřovatelé pracují s verzí, že telefoničtí teroristé působili pomocí četných služeb IP telefonie.

Dnes jsou zvažovány dvě verze o tom, kdo je za telefonickým terorismem v Rusku. Za záplavou hovorů o falešném zaminování budov mohou být lidé, kteří jsou spojeni se skupinou DAEŠ (zakázána v Rusku). Jednou z verzí telefonátů je, že jsou z Ukrajiny.

Ale ve skutečnosti se všichni volající nacházejí v zahraničí a v nejbližší době bude po nich vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová