Německo po volbách, kdo po Merkel?

25. 9. 2017      RadimValenčíkPíše
Podle očekávání utrpěla Merkel vítězství. Ztráta téměř devíti procent oproti minulým volbám (a necelých pěti oproti prognózovanému, resp. prefabrikovanému výsledku) není tím nejhorším. Mnohem horší je to, co by se dalo nazvat vyčichlostí merkelovské politiky, to, co z ní již dříve udělalo politickou mrtvolu (udržovanou uměle při životě jen hrou na dvě varianty – špatnou a ještě horší), to, co znamená politiku udržování neudržitelného.
Pro první otázkou, kterou si dnes ti, co umí aspoň trochu přemýšlet, kladou, je kdo po Merkel?

 

Nejen v CDU, ale i v těch strukturách, kde se ovlivňuje politika ze zákulisí.
Merkel toho asi má už dost a patrně i ona sama je uvažování o výměně (kdo, kdy a jak) nakloněna.
Problém je v tom, že “nejsou lidi”. Od Kohla se toho moc Merkel nenaučila, ale jedno zvládla dokonale: Vyčistit kolem sebe politické pole od konkurentů dokonaleji, než Viktor “Čistič”.
Další problém je, že dříve, než se vytipuje nějaký německý “Macron”, tak se ukáže, že macronovská politika se už přežila a neumožňuje zvládat situaci.
V neposlední řadě je problémem i to, že si v oblasti odpovědi na otázku “kdo, kdy a  jak” začnou konkurovat nejrůznější skupiny a první nadějné kandidáty v logice antireformní pasti, která se v Německu vytvořila, začnou potenciální kandidáty konkurentů likvidovat. Následně pak budou utvrzovat Merkel v její nenahraditelnosti.
Sociální demokraté jsou na tom ještě hůř. Schulz je natolik omezený, že si neuvědomí reálný stav věci a bude se cítit jako korunní princ. Nejrychlejší cesta do pekel.
Moc v Německu tak doslova leží na ulici. Už proto, že ani tam k pozitivní změně nemůže (bohužel) dojít jinak, než pod tlakem zdola. Až tak daleko (znovu říkám, bohužel) došla degenerace moci.
Ovšem zvednout tuto moc nemůže jen tak nějaký křikloun. Tam sice o zájemce není nouze, ale tuposti a omezenosti už bylo dost. Tlak zdola se o ni nemůže opřít. Zvlášť v podmínkách země, kde je politika zpravodajsky hodně prosycena a natrávena. 
Moc v Německu může ze země, z ulice, na které leží, zvednout jen ten, kdo přijde s kvalifikovanou reflexí toho, o co jde, co se stalo a proč se tak stalo, jak dál a jaká je celková vize v kontextu lidských dějin. S vizí, která vychází z nejlepších tradic německého myšlení, kterou kdysi založil Imanuel Kant. Nevím, zda v Německu někdo takový je, ale doufám, že ano. Je to velká země.
K výše uvedenému ještě připojuji několik poznámek, které jsem na Facebook napsal včera pozdě večer v přímé reakci na volby, jejich komentování z různých zdrojů a návazné diskuse. Psal jsem je sice pod vlivem dobrého portského, protože jsme byli na výletě v Portu a navštívili jeden ze sklípků, ale myslím, že jsou k věci:
První poznámka:
Zajímavé je, že v komentářích k vítězství, které utrpěla Frau Merkel, si nikdo nepovšimnul následujícího:
1. V poslední době nedokázala vyřešit ani jeden problém.
2. Její politika vyčichla a zachránilo ji jen to, že proti ní podstrčili úplnou obludu.
3. Je úplně mimo a nedokáže se zorientovat (čeká někdo na zázrak).
4. Na rozdíl od Kohla, který sice likvidoval své odpůrce, ale …
Jo. Takto se to přece dalo čekat. Platí, že Merkel teď rozloží nejen EU, ale i Bundes. To je důsledek hry omezených manipulátorů. Teď už lze udržet Bundes jen “katlánskou cestou”. S vyčichlou programově, ale praktikami zapáchající Merkel? To už ani zastupující říšský nepomůže z  Hokenheimu, Heidelbegu, Windsbachu apod. Prý Merkel teď přitvrdí. To by bylo sice na jedné straně přiznání naprosté vyčpělosti.
Druhá poznámka:
Předevčírem jsem napsal a nemýlil se:
MERKEL UTRPĚLA VÍTĚZSTVÍ. A teď to bude hodně a hodně zajímavé. Zejména vzhledem k rozdílu westů a ostů:
http://radimvalencik.pise.cz/5011-nemeckou-uz-zitra-jake-vitezstvi-utrpi-merkel.html
Zítra napíšu podrobný komentář. Uvidíme, kdo se bude mýlit.
Třetí poznámka:
Prý řešením je “rychlejší integrace EU” – reakce na výsledek německých voleb. Hra vabank. Ale ono to nejde.

Čtvrtá poznámka:
Nelze brát vážně komentáře, které opomíjejí otázku: Co dál a jak řešit problémy? Pokud si někdo myslí, že absence ducha, absence vize, absence rozumu, absence slušnosti, absence výsledů… (na hodně jsem zapomněl) legitimuje pozici: “A TEĎ JIM ZAKROUTÍME KRKEM”, tak je to goebelsovské vyhlášení totální války. V pravém (v “pravém”) smyslu tohoto slova. To je výzva k “většímu sjednocení EU”, k “větší federalizaci EU” – zkrátka výzva k tomu, aby si silnější řešily problémy na úkor slabších. Taková MERKELPERVERZE. Merkel teď bude chtít zastavit “katalánštění” Bundes a  současně likvidovat středounijní prostor? To ale opravdu nejde…
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5015-nemecko-po-volbach-kdo-po-merkel.html