Ministerstvo obrany RF: Jednotky zvláštřního určení USA mají základnu na pozicích DAEŠ

25. 9. 2017      zdrojzdroj
Ministerstvo obrany Ruska opublikovalo na své stránce na Facebooku letecké snímky, pořízené v období od 8. do 12. září v oblastech, kde jsou rozmístěna vojska DAEŠ. Ve zprávě se uvádí, že na záběrech je vidět, jak americké jednotky zvláštního určení zajišťují volný pohyb  jednotek Syrských demokratických sil (SDS) směrem k Dajr az-Zauru přes pozice teroristů DAEŠ, aniž by jim byl kladen odpor.


“V oblastech dislokace ozbrojených formací DAEŠ byl zaznamenán velký počet amerických obrněných vozidel Hammer, která se nacházejí ve výzbroji amerických speciálních sil. Na snímcích je zřetelně vidět, že jednotky specnazu USA jsou rozmístěny v opěrných bodech, které byly dříve vybudovány teroristy DAEŠ. Avšak kolem těchto objektů nejsou žádné stopy po útoku, ozbrojených střetech s teroristy DAEŠ nebo kráterech po leteckých úderech mezinárodní koalice…. To je možno vysvětlit pouze tak, že všichni vojáci USA, kteří se tam nacházejí, se cítí v oblastech, držených teroristy, naprosto bezpečně”, bylo zdůrazněno na ministerstvu.

22. září ministr zahraničí RF Sergej Lavrov obvinil Washington, že se snaží zabránit boji proti terorismu v Sýrii. Podle jeho slov se Rusko pravidelně kontaktuje s ministerstvem zahraničí USA a Pentagonem. V těchto rozhovorech dala ruská strana Američanům jasně najevo, že “pokud z oblastí, které mají blízko k americkým “přátelům”, nebo jak je možné ještě nazvat, budou činěny pokusy zkomplikovat dokončení protiteroristické operace, nezůstane to bez odezvy”.

Ve stejný den syrský ministr zahraničí konstatoval, že americká strana je nespokojená s úspěchem jednání v Astaně ohledně syrského urovnání. V souvislosti s tím Spojené státy začaly podle něj pomáhat teroristické skupině Džabhat an-Nusra.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová