Nový ukrajinský zákon o vzdělávání likviduje menšiny na Ukrajině

Krzysztof Janiga, zpracoval rp
13.9.2017 kresy, překlad PrvníZprávy

Nejenom Rusko, ale i další země, jejichž občané žijí na Ukrajině protestují proti novému školskému zákonu, který určuje ukrajinštinu jako jediný vyučovací jazyk.


Rusko se domnívá, že nový ukrajinský zákon o vzdělávání je zaměřen především na rusky mluvící obyvatelstvo.

Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že poslední novelizace ukrajinského školského zákona je „přísné omezení“ používání jazyků národnostních menšin „s vyhlídkou na jejich úplnou likvidaci“ ve vzdělávacím systému na Ukrajině do roku 2020.

I když zákon nezmiňuje výslovně ruský jazyk, je zřejmé, že hlavním cílem současných ukrajinských zákonodárců je maximální porušení zájmů miliónů rusky mluvících občanů Ukrajiny, vytvoření mono-etnického státu díky jazykovému režimu.

Podle ruských úřadů je změna ukrajinského zákona o vzdělávání pokusem ukrajinizovat ukrajinský vzdělávací systém.

„Domníváme se, že tento krok je pokus „majdanovské vlády“ k  úplné ukrajinizaci vzdělávacího systému země, což je v přímém rozporu s Ústavou a mezinárodními závazky, které Kyjev odsouhlasil,“ píše ruské ministerstvo zahraničí.

Ruská diplomacie ve svém komuniké konstatuje, že i další země protestují proti novému ukrajinskému právu. Podle ministerstva jsou to Maďarsko, Polsko, Rumunsko a také prezident Moldavska. Ruská diplomacie vyzývá ke „společnému úsilí“ oslovit mezinárodní organizace s  cílem zastavit ukrajinské orgány v prosazení vzdělávací novely, která „porušuje všeobecně uznávané normy v oblasti lidských práv.“

Připomeňme si, že nový ukrajinský zákon stanoví, že „jazykem vyučovacím (ve vzdělávacím procesu) ve vzdělávacích institucích je státní jazyk,“ neboli ukrajinský jazyk. Podle v úterý přijatého zákona od příštího školního roku, děti budou mít možnost učit se ve svém mateřském jazyce jen ve státních mateřských školách a základních školách do 4.třídy. Od 5.třídy by se všechny předměty vyučovaly v ukrajinštině. Školy národnostních menšin, kde se nyní nejvíce předmětů vyučuje v mateřském jazyce, budou muset postupně přejít na ukrajinštinu. To se týká středních a vyšších škol.

Maďarsko dosud protestovalo proti školskému zákonu, který brání maďarským občanům v ukrajinském Zakarpatsku vyučování v maďarštině. V pondělí pět maďarských parlamentních stran vyzvalo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby nepodepisoval změnu školského zákona. Šéf maďarské diplomacie Peter Szjjarto zákon popsal jako ránu do zad Maďarska. Maďarsko také oznámilo, že bude v reakci na přijatý zákon blokovat ukrajinské iniciativy na mezinárodní scéně.

Také Rumunsko vyjádřilo své znepokojení a oznámilo, že chce jednat o této otázce. Vzhledem k aktivitě Maďarska a Rumunska, vyniká pasivita Polska, kde polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nevidí žádný důvod k obavám, ale oznámilo, že „bude pozorně sledovat proces realizace zákona v praxi a přijme veškerá nezbytná opatření k zajištění toho, aby Polákům na Ukrajině zůstala možnost vzdělávání v polštině“.

Související články:

Jaroslav Bašta: Ukrajinská diktatura menšiny  

Maďarská menšina na Ukrajině nechce omezení práv