Před Litoměřicemi: Koho budu volit

Radim Valenčík
27. září 2017 blog autora

Tuto sobotu, 30. září od 9.30 proběhne v kulturním domě Hrad na Tyršově náměstí v Litoměřicích odborný seminář na aktuální témata. Podobně jako před pár měsíci v Jihlavě, viz:
http://radimvalencik.pise.cz/4434-v-jihlave-o-nasi-budoucnosti-prave-ted.html


Považuji tyto akce za velmi významné. Za aktivní účasti zainteresované veřejnosti se zde hledá odpověď na otázku, o co jde a co dělat. Proto se na ně vždy pečlivě připravuji. V Jihlavě jsem se pokusil jít o kousek dál v odpovědi na otázku, co je podstatou současné globální moci, a vznikl z toho materiál “Před Jihlavou: O (degeneraci) současné moci”, který zaznamenal rekordní počet přečtení, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

Připravuji příspěvek na téma vztahu mezi teorií a praxí, resp. o problémech, které se zde vyskytují. Při zpracování podkladu jsem cítil, že to chce přidat nějaký bonus, něco hodně konkrétního.

Vzhledem k tomu, že za tři týdny po litoměřickém semináři budou volby a že se určitě bude rozebírat otázka, koho volit, rozhodl jsem se věnovat se právě tomuto tématu a v závěru odpovědět na otázku, koho a proč budu volit já. Mj. i prizmatem vztahu mezi teorií a jejím uplatněním v praxi.

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Všechny strany jsou nevolitelné, protože v době, kdy problémů přibývá, vyhrocují se a roste jejich provázanost, žádná strana se ani nepokusila o odpověď na otázku, co je příčinou současných problémů a jak je řešit. To znamená, že všechny strany (jejich administrace a reprezentace) se buď vědomě, nebo vlastní omezeností podílejí na kamuflování příčin současných problémů. To znamená, zpronevěřily se svému poslání, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/4365-volby17-043-o-nevolitelnosti-stran.html

Tím vznikla nesmírně složitá a riziky prošpikovaná situace. Navíc – nelze ani nevolit, protože by to mohlo uvolnit prostor pro ještě horší politické síly. Na to spoléhají některé politické strany, když doufají, že zabodují tím, že představují tzv. “menší zlo”, a stávají se tím ve skutečnosti zlem nejhorším a nejzhoubnějším. Co s tím?

Považuji za důležitý výchozí krok udělat si co nejpřesnější model toho, jak volby dopadnou. Pokusil jsem se o to na začátku února. Zde je můj standardní model, který rád průběžně připomínám:

ANO přes 30 %, KSČM mírně nad 10 %, ČSSD, ODS, KDU-ČSL a jedna z dalších stran 6 – 8 %, velké procento hlasů se přerozdělí. Tou jednou z dalších strana je SPD (Okamura), Piráti, nebo TOP.

Vláda: ANO s KDU-ČSL.

Ústavní většina: ANO s KSČM (bude využita při prosazení některých zákonů).

Viz: http://radimvalencik.pise.cz/4247-volby17-007-memplexy-turbulence-standardni-model.html

Dal jsem tomuto modelu záměrně tak trochu jako výstražnou podobu, protože jsem naivně doufal, že přece jen přiměje administrace a reprezentace některých politických stran (aspoň některé konkrétní osoby, které znám) k pochopení, toho, do jak složité situace se dostaly. Ty jsou ovšem hluché jako pařez a dál žijí v iluzích. Model jsem po celou dobu připomínal a jeví se stále pravděpodobnější.

Na modelu dodnes nic nemusím měnit. Ani mohutná protibabišovská kampaň na něm nic nezměnila, resp. Babiše ještě více posílila a některým stranám výrazně ubrala. KDU-ČSL mírně ztratila psí aférou a hlavně nekvalifikovaně provedeným spojením a rozpojením se STAN. ČSSD se podle očekávání propadá, protože nelze volit vytunelovaný subjekt. ODS těží se svého plachého euroskepticismu (který je obtížně spojit s politikou globálního slouhovství). A Okamura stoupá nadnášen neschopností všech politických subjektů, aniž by projevil vlastní schopnosti. Koho tedy volit?

Ti, co vůbec nepochopili, kam náš svět dovedla současná globální moc (mnohdy proto, že se jedná o slouhy různé kategorie této moci), šílí z toho, jak Babišovi rostou preference. Nechápou, že je to v současné situace poměrně racionální volba, jakkoli má svá velká rizika. Volbou Babiše dává volič najevo, že chce změnu a zásadní. Taková alternativa v Německu při volbách chyběla (AfD na to neměla),

viz: http://radimvalencik.pise.cz/5016-kdyby-tak-melo-nemecko-babise.html

A že z toho vyplývá řada rizik? Samozřejmě. Ani Babiš dnes ještě neví, jakou bude v budoucnu dělat politiku. Ale jednou masově projevená vůle po změně se už nedá zastavit jen tak. To už se vlak hledání rozjede. A s tím musí počítač i Babiš, až bude politicky lavírovat. Čím větší podporu dostane, tím víc si uvědomí sílu veřejnosti. Kvalifikované. Ta se totiž probouzí a ví, že jí nic jiného, než pochopit, co se odehrává, nezbývá. Není to víra v Babiše, je to víra lidí ve vlastní schopnosti – schopnost prosadit změnu a uhlídat si kontrolu nad dalším vývojem. Proto jsem před pár týdny napsal článek “Jak zastavit Babiše? – Volit ho!”

http://radimvalencik.pise.cz/4976-volby2017-216-jak-zastavit-babise-volit-ho.html

Osobně Babiše volit nebudu, jakkoli mě z toho mnozí podezírají. Budu volit tu stranu, kterou považuji za protiváhu Babišovi. Přesněji – která se v budoucnu může touto protiváhou stát, i když dnes mám o jejím vedení velké pochybnosti. Proto také doufám a předem to deklaruji (předpokládám, že nejsem sám), že můj hlas pro tuto stranu není hlasem, na který by se vedení této strany mohlo odvolávat při odůvodňování svého “úspěchu”. Žádného úspěchu nedosáhne. Pokud by se administrace a reprezentace této strany chovala normálně, vycházela z toho, co je příčinou současných problémů, a hledala cestu jejich řešení, mohla získat přes 20 %.

Nebudu volit ty strany, které se semkly v boji proti Babišovi jen a jen proto, aby bránili změně a zajistily si pokračování ve svých lumpárnách. Nepolepšitelné nelze volit. A v současné době je lepší volit neznámé než nechvalně známé. Už proto, že volbou změny si uvědomujeme vlastní sílu. A to i sílu k odvrácení rizik z volby toho, co není zcela předvídatelné.

A tak budu volit KSČM. Nedělá mně to ideové zábrany. Znám historii této strany (je v ní i kus mé vlastní historie), znám historii jiných stran. Tuzemských i zahraničních. Také toho mají hodně na svědomí. Mě zajímá dnešek a budoucnost. Jediná otázka je, zda se hlas obyčejných lidí, stranické veřejnosti, dokáže prosadit i uvnitř této strany.

– – –

   

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5020-pred-litomericemi-koho-budu-volit.html