Proč Rusko pouští Kalibry “zbytečně do větru”

Igor Serebrjanyj
23. 9. 2017      zdroj
Rusko znovu vypálilo řízené střely na objekty v Sýrii, které stojí méně než každý z Kalibrů. Znamená to, že Ministerstvo obrany RF nemá kam dávat peníze? Ponorka Černomořské flotily Velikij Novgorod uskutečnila ve Středomoří z polohy pod vodou starty řízených střel Kalibr na cíle teroristů v Sýrii, všechny cíle byly zničeny, informovalo v pátek Ministerstvo obrany Ruska. Jedná se o další “ostré střelby” drahými raketami na nepřátelské cíle, které rozhodně nejsou v té “lize”, pro kterou jsou Kalibry vyvinuty.


Zdá se, že na Ministerstvu obrany Ruska se řídí známým mudroslovím, že “kdyby byla vodka, důvod se najde”, které by v tomto případě mělo znít: “Jen kdyby byla zbraň, už se najde, proti komu ji použít”.

Střely Kalibr jsou schopny ničit cíle ve vzdálenosti 2600 kilometrů a mohou překonat jakoukoli leteckou a protiraketovou obranu; v letu neustále mění výšku a směr, což činí jejich detekci velmi obtížnou. Přičemž islamističtí teroristé v Sýrii nemají jak řízené střely zjistit, nemluvě o nějaké protiraketové obraně.

Vojenští experti jsou přesvědčeni, že zadané úkoly by mohly být vyřešeny i s použitím konvenčních a poměrně levných leteckých bomb. Ale přesto, Ministerstvo obrany RF opět používá Kalibry, u nichž jsou náklady na start každého z nich srovnatelné s náklady na stavbu obytného domu; podle neoficiálních údajů to je 20 až 60 milionů dolarů.

Rozhodnutí o použití Kalibrů v Sýrii Ministerstvo obrany Ruska přijímá ani ne tak z vojenských jako z technologických důvodů, říká šéfredaktor časopisu Arsenal otěčestva (Arzenál vlasti) Viktor Murachovský.

“Ministerstvo obrany Ruska se netají skutečností, že používají Sýrii jako zkušební terén pro nové prototypy zbraní. K dnešku tam Rusko už vyzkoušelo asi 160 takových prototypů. Je to užitečné i z hlediska výcviku posádek v reálných bojových podmínkách, a je to i racionálnější: než pálit naprázdno do terčů, je možné jednou střelou zabít dvě mouchy a způsobit škodu skutečnému nepříteli”, říká Murachovský.

Dříve ruské námořnictvo zasadilo údery na objekty terorisů v květnu a červnu letošního roku a v říjnu, listopadu a prosinci roku 2015.

“Zasadit takový úder leteckými bombami volného pádu mohou naši piloti naprosto bez problémů, tyto dovednosti mají přesně propracovány, a SU shazují bomby z takových výšek, kde jsou mimo dosah pro systémy PVO, které mají islámští teroristé. Ale, opakuji, Ministerstvo obrany RF má zájem plně využít válku v Sýrii pro řešení různých úkolů paralelně, včetně výcviku posádek pro využití v boji nových typů vysoce přesných zbraní”, zdůrazňuje Murachovský.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová