USA a Rusko v „paritní válce“: Jako malí kluci na hřišti

Tereza Spencerová
4.9.2017 Literárky

Spojené státy o víkendu zavřely ruský konzulát v San Francisku a další dvě budovy, v nichž sídlila ruská obchodní zastoupení ve Washingtonu DC a New Yorku.

Ruskému ministerstvu zahraničí bylo v týdnu sděleno, že je to odvetné opatření za červencové rozhodnutí Moskvy snížit americké diplomatické a technické zastoupení v Rusku na úroveň ruského zastoupení v USA, což v praxi činí 455 duší, aniž by se vůbec někdo zajímal, proč měly USA v Rusku do té doby skoro dvojnásobně početnější zastoupení.

Mediální mainstream tuto konstrukci zopakoval, byť ve skutečnosti Moskva v červenci reagovala na prosincové, tedy ještě „Obamovo“ vyhoštění 35 ruských diplomatů a zabavení dvou ruských diplomatických objektů v USA. Tehdy Washington podle všeho počítal s tím, že Rusko zareaguje recipročně a hned na počátku tak zhorší vztahy s nastupujícím Donaldem Trumpem, kterého američtí demokraté už více než rok označují za „ruskou loutku“, aniž by to uměli nějak dokázat. V každém případě Rusko právě v červenci vypálilo první salvu v jakési „paritní válce“, v níž nyní svou salvu odpálily USA, stále hluboce ponořené do marného hledání ruských agentů v Trumpově okolí… a dovedly tak celý konflikt na hranici absurdna.

Nejnovější americký krok se totiž týká pouze vyklizení tří objektů a nenutí ruský diplomatický a jiný personál k odjezdu z USA. Čili, na pořadu dne je nejspíš jejich přestěhování do jiných ruských objektů po Spojených státech… Je až neuvěřitelné, že ministerstvo zahraničí USA vysvětlilo své rozhodnutí nezbytností dosáhnout parity nejen v počtu lidí, ale i využívaných budov. A ještě podivnější je konstatování, že diplomaté nejsou vypovězeni „ve snaze zastavit padají spirálu rusko-amerických vztahů“. Jinými slovy, nabízí se pohled na „realitní studenou válku“, kterou je prý třeba vnímat jako příležitost ke zlepšení vztahů.

Jednotka amerických tajných služeb prohledává zabavenou budovu ruského konzulátu v San Francisku. Na horní fotografii je zachycen dým nad ruským konzulátem, kdy ruští diplomaté pálili osobní údaje žadatelů o víza.

S další „paritní“ salvou, která by samozřejmě především měla zlepšit vzájemné vztahy, je nyní na řadě Rusko. Co se asi tak nabízí? Pokud by třeba byli mezi ruskými diplomaty a personálem v USA nějací jednonozí, jednorucí nebo třeba bez oka, mohla by Moskva požadovat paritu v handicapovaných. Americký diplomatický personál v Rusku by tak čekaly krušné chvíle – vybrat někoho a obětovat ho kvůli „paritě končetin“ nemusí být nic příjemného, nicméně alespoň by to vysvětlovalo slib ruského ministra zahraničí Lavrova, že odpověď bude „tvrdá“. A až se příslušně paritně dokaličí, bude moci Washington vytáhnout třeba velký trumf v podobě parity gay diplomatů, který Moskva nejspíš jen tak nepřebije…

(celý text zde)