Australský těžař začal 9 dnů po podpisu memoranda o lithiu na Cínovci vydávat v Austrálii balíky cenných papírů, přitom se opírá o perspektivu těžby českého lithia, které ale firmě zatím nepatří!

18.10. 2017   Rukojmí
Na scéně je další rodina miliardářů v pozadí za českým lithiem!
Čeští poslanci v přímém přenosu na České televizi diskutují o kauze lithia a přetahují se argumenty o to, jestli lithium bylo nebo nebylo správně ošetřeno, kdo ho má nebo nemá těžit. Jenže, zatímco čeští poslanci diskutují, v Austrálii se už věci daly do pohybu.Pouhých 9 dnů po podpisu memoranda mezi českým ministerstvem průmyslu a obchodu a australským těžařem European Metals Holdings se na webových stránkách EMH [1] objevil velice zajímavý dokument. Vzápětí po podpisu memoranda totiž společnost EMH oznámila emisi nových cenných papírů (securities), jejichž hodnota je odvozena od kótování a valuace hodnoty firmy a jejích assetů a naproti těmto cenným papírům může na kapitálových trzích čerpat peníze.

Podpis memoranda totiž povýšil hodnotu firmy na australské burze a australský těžař toho okamžitě využil k vydání nové emise cenných papírů. Nutno dodat, že EMH se chová, jako kdyby už měla majetková práva k lithiu a rovnou vydává nové emise cenných papírů. Čeští poslanci netuší, že se hádají o lithiu, které dost možná už dávno není v českých rukách. Redakce AE News opět začala pátrat po dalších podrobnostech a zjistili jsme opravdu zvláštní věci.Calima Energy, první z velkých kupců nových cenných papírů EMH.

Appendix 3B je žádostí pro burzovní australskou komisi, aby povolila vydání 371,644 nových cenných papírů, každý v nominální kótované hodnotě 69.3 centu. Tady pozor, jedná se o cenu kóty, za kterou budou nové cenné papíry uvedeny na trh. Cena ovšem raketově vyletí na kapitálovém trhu, protože tyto cenné papíry získají na hodnotě ve chvíli, kdy EMH začne fyzicky v ČR těžit lithium. A teď velký pozor. Pro burzovní komisi tuto novou emisi securities zdůvodňuje firma tím, že do hry vstupuje nová firma, nový investor. A tím je podivná společnost s názvem 6466 Investments Pty Ltd. Firma byla založena 18. května 2012, přibližně ve stejné době jako European Metals Holdings. Když ale půjdeme po stopách vlastníků této firmy, tak se dozvíme, že firmu ovládají manželé Glenn Ross Whiddon a jeho žena Jane Whiddon. A kdo je Glenn Ross Whiddon? Je to výkonný ředitel australského ropného a plynařského gigantu Calima Energy. dříve známého jako Azonto Petroleum Limited. A právě firma 6466 Investments Pty Ltd. je projekt jeho manželky Jane.
Australané uvádí na svém webu, že už vlastní cínovecké lithium a 9 dnů po podpisu memoranda začali emitovat nové cenné papíry

Je pomalu jasné, proč firma EMH uvádí na svém webu v prezentaci pro investory a burzovní australskou komisi, že vlastní 100% zásob lithia na Cínovci. Je to na straně 4 v PDF dokumentu na webu EMH zde. Cinovec – a 100% owned globally significant lithium and tin deposit. V překladu: Cínovec – Stoprocentně vlastněné, celosvětově významné, zásoby lithia a cínu. Je jasné, proč firma potřebovala nějaký papír od české vlády do ruky, aby firma mohla začít vydávat nové cenné papíry. Vstup petrolejářské firmy do EMH lze vnímat jako odstartování prodejů cenných papírů, jejichž kóta a následná tržní valuace bude tažena poptávkou po lukrativních cenných papírech a tlačena z druhé strany výroky o tom, že EMH vlastní obrovské zásoby lithia na Cínovci, což jsou ale lživé výroky.

Pokud ovšem nám česká vláda něco netají. Suverénní údaj na oficiálním webu EMH o tom, že Australané vlastní 100% lithia na Cínovci, lze totiž považovat za lež, ale nedovedu si představit, že by vedení EMH lhalo australské burzovní komisi, protože kótace a následná valuace cenných papírů EMH by byla trestným činem a podvodem v obchodním styku na australské burze. Takže je zde druhé vysvětlení, že Australané jsou opravdu natvrdo přesvědčeni, že cínovecké lithium vlastní, a o to je to horší, že podepsané memorandum toto přesvědčení pouze potvrdilo.Kdo má zájem o lithium? Info z webu EMH.

Už v pátek jsem vysvětloval na Svobodném rádu, že pozvání zahraničního investora do země je závazek, ze kterého vyplývají dalekosáhlé důsledky. Pokud investor není smluvně omezen jasnými mantinely, potom může nastat situace, že se firma bude domáhat přidělení těžební licence, protože podle chování managementu firmy v Austrálii, který začal ihned po podpisu memoranda vydávat nové cenné papíry, to vypadá, že s ničím jiným ani Australané nepočítají a nepřipouští si, že by nakonec lithium netěžili. Investoři, kteří v Austrálii nakoupí od EMH cenné papíry, mohou potom zažalovat Českou republiku, že zničila hodnotu cenných papírů, které oni nakoupili v přesvědčení, že EMH bude těžit na Cínovci lithium. Calima Energy jako ropný koncern a olejářská firma kótovaná taktéž na australské burze, má těžební pole v Ghaně a také na moři při pobřeží Austrálie a mezi její investory patří Black Rock Investments, Warburg Pincus, JP Morgan a další společnosti. Nikdo si nedokáže představit, co se stane, pokud EMH nezíská těžební licenci a cenné papíry EMH se stanou bezcennými.
Někdo se snaží mediálně význam lithia pro ČR totálně bagatelizovat a odsunout mimo pozornost

Arbitráž by hnala k zodpovědnosti nikoliv EMH, ale Českou republiku. Co je děsivé, to je např. dnešní článek na serveru Technet, který spadá pod iDnes.cz. Matouš Lázňovský tam v úvodu svého bagatelizačního článku uvedl, že české zásoby lithia na Cínovci nejsou ze světového hlediska nijak ohromné. Pan Lázňovský asi úplně zešílel, protože zásoby lithia na Cínovci jsou jedny z největších na světě, což je uvedeno jak v dokumentech Geometu a EMH, tak i paradoxně toto zaznělo i z úst premiéra ČR Bohuslava Sobotky před dvěma hodinami při debatě poslanců ke kauze o lithiu.

Článek na Technetu má za úkol bagatelizovat význam lithia pro ČR, diskreditovat jeho hodnotu a de facto ho znehodnotit. Naprosté lži se v článku dopustil tím, že napsal, že lithium není nijak vzácné, protože jde o 15. nejhojnější materiál na Zemi. Ve skutečnosti je lithium až na 33. místě [7] a jeho zásob na Zemi je méně než třeba vzácného kobaltu nebo mědi, takže klást lithium na 15. místo, kde se nachází ve skutečnosti uhlík, je nehorázná dezinformace. Článek je naprostým dezinformačním blábolem, který je doplněn o obrázky poskytnuté společností Geomet, takže má člověk pomalu pocit, že text vznikl na objednávku někoho z okolí Zdeňka Bakaly, ale to by článek nesměl vyjít na iDnesu.Keith Coughlan (EMH) a Jiří Havlíček (ministr) po podpisu memoranda.

Mainstreamová média a novináři už se nestydí lhát lidem způsobem, který ještě před několika lety by byl naprosto nepřípustný. Poslanecké řečnění zapomíná, že právě v této chvíli již Australané spustili emise nových cenných papírů, které se opírají o memorandum, které tak ochotně podepsal pan ministr Havlíček z ministerstva průmyslu a obchodu. Schránková společnost nakótuje cenné papíry, prodá je investorům typu jako Calima Energy, kteří jsou v domnění, že firma EMH bude těžit české lithium a potom, když to praskne, tak EMH vyhlásí v Austrálii bankrot, peníze za cenné papíry budou vyvedeny na Britské panenské ostrovy a držitelé cenných papírů se vrhnou na ČR jako na viníka krachu australské těžařské firmy. Je neuvěřitelné, jaké diletantské jednání mají státní úředníci v ČR. Svými neuváženými kroky přiblížili ČR největší arbitráži v dějinách země. Protože až ty australské cenné papíry kleknou, spustí se soukolí žalob proti ČR za neochránění investice společnosti EMH v ČR.

Sdílejte prosím tento článek na sociálních sítích, ať se o něm dozví politici a politické strany. Ať vidí, kam vede jeden neuvážený krok podpisu memoranda, o kterém se v ČSSD říká, že to nic neznamená.

Aktualizace 22:15 – Poslanecká sněmovna na svém mimořádném zasedání nakonec schválila výzvu vládě ČR, aby zrušila memorandum s australskou společnosti European Metals Holdings. Je to malý krok k nápravě, ale pozadí celé kazy začíná natolik smrdět, že tohle bude teprve začátek.