Bezvízový styk s EU? Ukrajinci znovu jezdí ve velkém do Ruska

Napsal/přeložil: mbi
4.10. 2017   Eurasia24
Bez ohledu na napjaté vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou začali Ukrajinci v poslední době více navštěvovat právě Rusko. Během prvního pololetí letošního roku vyjelo do Ruska o 56,1 % ukrajinských krajanů více než za stejné období roku loňského. Celkem to představuje 2,67 milionu osob. Pokud bude dosavadní trend pokračovat, pak za celý rok navštíví Rusko víc než 5 milionů Ukrajinců.

Pro srovnání: v roce 2013, tedy ještě před vypuknutím současného konfliktu, překročilo hranice směrem do Ruska 6,2 milionu obyvatel Ukrajiny. Cílem těchto návštěv přitom nejsou pouze výdělky nebo návštěvy příbuzných. Do Ruska se z Ukrajiny stále častěji jezdí za studiem, na koncerty a dokonce i na výlety.

„Nic zvláštního“

Část pasažérů přepravních společností představují zaměstnanci velkých firem. „Velké světové společnosti rozvíjejí svoji činnost v celém postsovětském prostoru bez ohledu na jakékoli vnější okolnosti a sdružují své úřadovny i hlavní zastoupení – umístěna jsou přitom zejména v Rusku. A sem pak jezdí například na pracovní porady i Ukrajinci zaměstnaní v těchto společnostech,“ uvedla expertka z oblasti lidských zdrojů Tatiana Paškina.

Například v současné době hledá německý farmaceutický gigant Bauer manažery pro práci s klienty v oblastech Bílá Cerkev, Kyjev a Oděsa. V nabídce volných míst je uvedeno, že hlavní kancelář společnosti je umístěna v Moskvě a mezi požadavky na uchazeče patří také „připravenost a ochota ke služebním cestám“.

Prázdná hesla nenahradí investice

Politolog Andrej Zolotarev je přesvědčen, že počet Ukrajinců pravidelně navštěvujících Rusko se časem vrátí k číslům z let 2012 až 2013. „Vlastenecká hesla, slogany a PR nemohou nahradit ani investice, ani technologie. A kanceláře velkých společností přivádějí do Ruska celé zástupy Ukrajinců. Stačí se podívat, jak jsou zaplněny vlaky mezi Moskvou a Kyjevem. Je pravdou, že během zostření situace na Donbasu se někteří Ukrajinci obávali jezdit do Ruska. Hlavní slovo ale mají zákony ekonomiky – vždyť jíst chtějí všichni. Ukrajinci hledají, kde by si mohli vydělat, a tak jezdí jak do Evropy, tak do Ruska,“ říká Zolotarev.

V Moskvě mají svá zastoupení takové firmy jako Google, Nike nebo Adidas. Jeden ze zaměstnanců společnosti Adidas uvedl, že po uzavření kanceláře firmy v Kyjevě jsou její ukrajinští zaměstnanci nuceni každý měsíc letět do Moskvy na pracovní porady. „Nejde o nic zvláštního, je to naše práce. Přijedeme, odpracujeme si vše potřebné v kanceláři a odjedeme zpátky do Kyjeva,“ uvedl zaměstnanec Adidasu.

A kdo všechno jezdí z Ukrajiny do Ruska za prací a výdělkem? Podle Paškinové jsou to prakticky všechny profese: piloti, stavbaři, architekti, stavbyvedoucí, ošetřovatelky, uklízečky, pomocnice v domácnosti, řidiči atd. „Volných míst je pro ně mnoho, i když v porovnání s rokem 2014 přece jenom méně. Do Ruska jezdí za výdělkem hlavně obyvatelé těch oblastí Ukrajiny, kde jsou nízké platy,“ říká Paškina.

Podle nabídek volných míst, zveřejněných na ukrajinských webech, je stavebním dělníkům nabízen plat od 15 do 30 tisíc hřiven, ošetřovatelkám pak 20 až 25 tisíc hřiven, což je dvakrát až dvaapůlkrát víc, než by si za stejnou práci vydělali na Ukrajině.

Vysledovat lze ještě jednu tendenci: návštěvy v Rusku za účelem absolvování různých seminářů a profesních kursů. „Pokud z Francie nebo z Rakouska přijede specialista na kosmetiku a pořádá školení pro kolegy z firmy, pak si samozřejmě pro jeho konání vybere Moskvu nebo Petrohrad. A tam se za ním potom stáhnou odborníci ze zemí Společenství nezávislých států. Pro nás je to výhodné – do Moskvy tak přijede více lidí z různých zemí,“ říká jeden z organizátorů takových seminářů Oleg Belokoň.

Za Lepsem a do Petrohradu

Čím dál víc Ukrajinců jezdí do Ruska i za zábavou. Svědčí o tom mimo jiné poznatky cestovní kanceláře Silver Tour. „Teď na podzim je zájem turistů menší, ale v létě byla značná poptávka po autokarových zájezdech do Petrohradu. Pro turisty jsou velmi zajímavé petrohradské bílé noci, prohlídka Chrámu svatého Izáka, Petropavlovské pevnosti, Ermitáže nebo možnost navštívit Petrodvorce. Politikou se turisté nezabývají, nehovoří o ní a neslyšeli jsme, že by během ukrajinských turistických zájezdů vznikly nějaké konflikty. Vše probíhá v naprostém klidu, naši návštěvníci se zajímají hlavně o architekturu, kulturu a historii.“

Obdobné zkušenosti mají také v cestovní kanceláři Expresija-SV, která organizuje zájezdy do Petrohradu a Moskvy.

Zvláštním případem jsou koncerty. Ukrajinci pořádají „extra“ zájezdy buď na vystoupení světově proslulých interpretů, kteří do Kyjeva nejezdí, nebo na vystoupení umělců ruských, jejichž turné či vystoupení byla ukrajinskou stranou z programu běžných zájezdů vyřazena. „Tak tomu bylo například se Zemfirou a její skupinou. Na Lepsova vystoupení Ukrajinci jezdili ještě i ‚oficiálně’,“ řekl organizátor těchto specializovaných zájezdů Alexej.

Poznámka překladatele: Zemfira Ramazanova je populární ruská zpěvačka a skladatelka, přívrženkyně Vladimira Putina, která se Ruska dovedla nejednou tvrdě zastat i během zahraničních turné. Ukázka její tvorby a interpretace např. zde : https://www.youtube.com/watch?v=xpJ_fYyAeYk

Grigorij Leps – známý a populární ruský zpěvák. Poslechnout si ho můžete třeba zde : https://www.youtube.com/watch?v=jfe1K1rrtiU