Ceník protestu: kolik stojí uspořádání Majdanu

22. 10. 2017      (zdroj – kráceno)
“Profesionální majdanovci” prudce vyšroubovali ceny za své služby na pozadí protestních událostí, které probíhají v Kyjevě. Jak sdělil ukrajinský list Vesti, běžným účastníkům byly zvýšeny “mzdy” téměř o dvojnásobek: nyní obdrží za akci v průměru 100 hřiven, i když ještě před šesti měsíci “demonstrovali” za 50 hřiven. Po prostudování internetových stránek o pracovních možnostech, a také po diskusích s některými účastníky mítinků, novináři listu zjistili, že nejdražší jsou služby vojáků: za opravdového “ATOšnika” se musí zaplatit 50 dolarů za hodinu.


Avšak politologové poukazují na to, že při současných protestech se vydatně šetří, i když nelze vyloučit, že část peněz končí u zprostředkovatelů.

“140 hřiven se platí těm, kteří jsou s vlajkami”. To je také mnohem obtížnější, z nezvyku budou ruce hodně bolet, ale nechat je klesnout není v žádném případě možné. Nemuseli by vůbec zaplatit”, řekl listu jeden z aktivistů. Přičemž těm, kteří přijíždějí na několik dní, platí víc.

Novináři ukrajinských Vestí se vydali do reklamních agentur, které jsou ochotny uspořádat “mítink na klíč”. Zatelefonovali do jedné z těchto firem pod rouškou zákazníka a snažili se zjistit, kolik bude stát “shromáždění skupiny na podporu jednoho vysoce postaveného generála”.

Pracovník společnosti, který se pochlubil, že dával dohromady protestní akce i o 5 tisících osob, prohlásil, že je možné uspořádat akci z “babiček a studentů”, ale je i dražší služba – “skutečný prapor”. Hlavní je rozpočet akce a my už se pak s tím “vypořádáme”.

Jak říkají ukrajinští politologové, na Ukrajině jsou dnes placená všechna shromáždění. Pro tento účel jsou do rozpočtů stran zahrnuty určité částky. Cena protestujících je závislá na funkcích – jenom stojí, provokují nebo se mačkají.

Připomeňme si, že 17. října začala v ukrajinském hlavním městě protestní akce, která již byla nazvána “Michomajdanem” podle jména bývalého gubernátora Oděské oblasti, Michaila Saakašviliho, jenž je duchovním otcem “akce”.

Demonstranti, mezi nimiž nejsou jen příznivci strany Hnutí nových sil, ale i řada opozičních nacionalistických stran, požadují zrušení poslanecké imunity, vytvoření protikorupčních soudů a v případě odmítnutí hrozí, že svrhnou prezidenta Petra Porošenka a parlament.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová